La problemàtica del coronavirus i l’augment dia rere dia de casos a Catalunya afectarà les operacions programades als hospitals catalans. Ho ha explicat el cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante, en una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé. Almirante ha afirmat que treballen en un escenari en què “determinades activitats quirúrgiques que no són urgents s’hauran d’acabar fent i programant” en un altre moment.

Benito Almirante ha dit que els centres sanitaris treballen amb plans de contingència per si “tenim 100 persones amb covid-19 o si en tenim 1.000” perquè, més enllà del coronavirus, recorda que “els professionals han de continuar atenent altres patologies”. Davant d’això, Almirante alerta que el “sistema sanitari no és infinit”. De moment, però, el cap de Malalties Infeccioses del Vall d’Hebron afirma que aquests plans de contingència actualment “afecten relativament poc” perquè el volum de casos hospitalitzats “és limitat”.

Els sanitaris, un col·lectiu fonamental per contenir el covid-19

“No hi hauria res pitjor en aquest moment que un volum important de sanitaris estiguessin sense treballar”.

Així de contundent s’ha mostrat Almirante respecte al possible contagi de metges i infermers. De fet, el Departament de Salut calcula que de les 124 persones afectades a Catalunya, 25 són professionals sanitaris.

Aquesta és una de les preocupacions dels sanitaris, un element “fonamental per contenir la malaltia”, segons Almirante. I no només per atendre casos de coronavirus, sinó per a la resta de patologies que també podrien ressentir-se’n si els professionals no poden anar a treballar: “No parlem només de l’atenció directa al covid-19, sinó del sistema sanitari en conjunt”.

“Ens hem d’acostumar a limitar la nostra vida social i laboral”

D’altra banda, el cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron també ha posat en relleu que “ens hem d’acostumar a limitar la nostra vida social i laboral perquè si no no hi ha manera de combatre la malaltia”. Tot i això, segons Almirante, “la situació no està en un nivell excessivament preocupant com ho pot ser en els propers dies”.

En relació amb la propagació de la malaltia, els professionals sanitaris treballen amb la hipòtesi que “n’hi haurà més casos els propers dies” en “la immensa majoria del territori espanyol”.