Oriol Mitjà, metge investigador de malalties infeccioses a l’Hospital Trias i Pujol, ha escollit el 13 d’abril com a data a partir de la qual es podria fer una sortida coordinada del confinament actual arran de la crisi de la covid-19Mitjà, al seu perfil de Twitter, proposa un paquet de mesures adreçades al Ministeri de Sanitat, al Departament de Salut a empresaris i ciutadans que vulguin planificar les activitats a partir del 13 d’abril. Actualment, Mitjà treballa en un assaig clínic impulsat per Salut per combatre la transmissió del coronavirus i en què poden participar tant persones que hagin donat positiu en el test de la PCR per covid-19 com persones que hagin tingut contacte amb un positiu.

Primer obrir els negocis i l’hostaleria

El document està dividit en paquets de treball que detalla a través d’un fil al seu perfil de Twitter. Mitjà proposa un desconfinament seqüencial seguint l’ordre invers a les fases de confinament: aconsella obrir en primer terme els negocis i seguidament, l’hostaleria. Aquest investigador afegeix que les persones grans s’haurien de quedar confinades a casa més temps i esperar un temps a obrir escoles i grans esdeveniments.

Proves ràpides a la població i captura de dades de mobilitat

En el seu document, Oriol Mitjà proposa que es faci la prova ràpida serològica a la població per saber qui ha passat la infecció i ja està protegit. Segons Mitjà, aquestes proves es podrien fer a farmàcies, CAP, empreses i universitats.

Així mateix, Mitjà proposa fer la prova ràpida a qualsevol persona amb símptomes i aïllar als casos positius de coronavirus. A més, les dades de mobilitat i els contactes d’aquestes persones s’hauran capturat automàticament per tal de poder avisar els contactes que haurien de passar a fer una quarantena.

Mesures de confinament focalitzades

Oriol Mitjà, en el seu quart i últim paquet de mesures, proposa el confinament focalitzat en zones on s’hagi detectat un increment de casos.

Mitjà ja alertava aquest 1 d’abril que la corba de contagis a Catalunya començava a perdre pendent i pronosticava que baixarien els casos aquesta setmana.