Núria Montserrat

Els investigadors de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya han format part d’un estudi internacional que ha aconseguit identificar un fàrmac que bloqueja els efectes del coronavirus durant les primeres etapes. Aquest fàrmac encara està en fase clínica de proves i es començarà a provar en 200 pacients que tenen la covid-19.

L’equip d’investigadors liderat per la professora d’ICREA Núria Montserrat explica que les proves s’han fet en minironyons creats a partir de cèl·lules mare humanes. Montserrat assegura a la pàgina de l’IBEC que “aquestes estructures 3D estalvien dràsticament el temps que destinaríem a provar un nou medicament en humans”, destaca els avantatges Núria Montserrat.

L’estudi es va publicar a la revista ‘Cell’ i ha comptat amb la participació de l’Institut Karolinska de Suècia, l’Institute of Molecular Biotechnology de l’Austrian Academy of Sciences i el Life Sciences Institute (LSI) de la University of British Columbia, entre altres.

El fàrmac ha superat la primera fase de les proves clíniques, aplicades en voluntaris sans, i la segona fase, amb pacients amb síndrome de dificultat respiratòria aguda. Els resultats mostren que inhibeix significativament les infeccions del SARS-COV-2 i en redueix la càrrega viral. Els investigadors asseguren que són troballes prometedores.