coronavirus catalunya

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) admet que el coronavirus té “potencial de pandèmia”, tot i que assegura que és “massa aviat” per declarar aquest estat. “No estem en aquest punt encara”, assegura el director de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tot i que l’OMS està molt preocupada per l’augment sobtat de casos a Itàlia, l’Iran i Corea del Sud insisteix que això no implica que el brot sigui una pandèmia. “És un concepte que s’utilitza quan la població mundial és probable que hi estigui exposada”, puntualitza el director executiu de l’OMS per a Emergències de Salut, Michael Ryan. Per utilitzar el concepte de pandèmia cal una determinada expansió geogràfica, un determinat grau de severitat del virus i que impacti en la població d’arreu del món.

Tancar fronteres no evita la propagació del virus

L’OMS vol enviar un missatge tranquil·litzador i demana, sobretot, que s’eviti generar pànic innecessari entre la població. En una entrevista a ‘El matí de Barcelona’, la directora de Salut Pública de l’OMS, Maria Neira, assegura que el Govern espanyol està prenent mesures “totalment adequades i proporcionades” i que hi ha una “confiança total” en les autoritats.

En les darreres hores a Espanya s’ha confirmat el tercer contagi de coronavirus. Es tracta d’un turista italià que es trobava de vacances al sud de Tenerife, a les Canàries.

Neira assegura que l’OMS no recomana en cap cas que es tanquin les fronteres. “Els virus no entenen de fronteres”, afirma. També considera innecessari utilitzar una màscara per anar pel carrer com a mesures de protecció. “El virus no es transmet per l’aire”, aclareix. En aquest sentit, l’OMS respecta les mesures de confinament de la població que s’han establert a Itàlia, però assegura que el que calen són aquelles que realment protegeixen la població com rentar-se les mans sovint.

L’OMS també assegura que “tots els països són vulnerables” independentment de les seves condicions econòmiques.

Pots escoltar aquí l’entrevista completa a la directora de Salut Pública de l’OMS, Maria Neira: