El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha comparegut per donar l’última hora sobre el coronavirus des del palau de La Moncloa. El ministre ha explicat les últimes novetats sobre el covid-19 i les mesures que està prenent el Govern espanyol per evitar la propagació del virus. En aquest sentit, Illa ha dit que cal reforçar el protocol de detecció precoç. Per això, l’executiu treballa en un paquet de mesures per ampliar la informació en ports i aeroports espanyols. L’objectiu és que els ciutadans que arribin a Espanya i presentin símptomes, o bé hagin estat en àrees afectades pel virus, sàpiguen què fer i on dirigir-se. També ha explicat que el Consell Interterritorial de Salut es reunirà aquest dimarts de forma extraordinària per abordar la situació.

Tres casos en estudi

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha informat que actualment hi ha tres casos en estudi sospitosos de covid-19 en què els pacients compleixen els dos criteris, clínic i epidemiològic, necessaris per al seu estudi. Les proves al laboratori de suport de vigilància epidemiològica descartaran o confirmaran en les properes hores si es tracta o no d’infeccions. Fins ara, a l’estat espanyol s’han analitzat nou casos i en tots s’ha descartat el virus de Wuhan.

Illa també ha volgut donar un missatge de confiança en el sistema espanyol de salut: “Les sospites de casos que hi hagut fins ara s’han gestionat amb un altíssim nivell de competència”, ha dit, i ha demanat a la ciutadania que tingui la seguretat que “el Govern espanyol n’està fent un seguiment constant”.

Reunió del Consell Interterritorial de Salut

Illa ha explicat que el comitè de seguiment d’Espanya ha analitzat la situació d’alerta que es viu a Itàlia, on l’epidèmia del virus ja ha provocat cinc morts i la xifra de contagis s’eleva a 219. El ministre de Sanitat de l’executiu espanyol també ha assegurat que aquest dilluns a la tarda es farà una reunió del centre de mesures europeu i que dimarts hi haurà una trobada extraordinària del Consell Interterritorial de Salut en què participaran totes les comunitats autònomes.

El ministre ha reconegut que ha augmentat la preocupació arran d’aquest brot inesperat a Itàlia. Per això, en aquesta trobada amb les autoritats sanitàries espanyoles s’estudiaran mesures addicionals als ports i aeroports de l’estat. Aquest diumenge, però, el Govern va descartar tancar les fronteres.

Quatre criteris d’actuació

També ha destacat els quatre criteris que segueix el Govern espanyol per actuar davant el virus de Wuhan. El primer, seguiment diari de la situació amb informació contrastada amb les autoritats europees. El segon, les decisions es prenen seguint les evidències tècniques i científiques i les recomanacions dels experts. En tercer lloc, coordinació amb les comunitats autònomes i els socis europeus. I per últim, total transparència amb la ciutadania oferint totes les dades contrastades.

Qui també ha comparegut aquest dilluns és la consellera de Salut, Alba Vergés. Tal com ha fet el ministre de Sanitat, Vergés ha donat un missatge de tranquil·litat i ha assegurat que si cal s’intensificaran els protocols per l’arribada del coronavirus a Itàlia.