El coronavirus és el nom generalista d’un grup de virus al qual pertany. El conegut també popularment com a virus de Wuhan, pel lloc on es va detectar el primer cas, a la Xina, ja té nom oficial. L’OMS l’ha batejat com a coronavirus covid-19, un acrònim format per les paraules en anglès “corona, virus i disease”. El nom del coronavirus ve de l’aparença que té l’embolcall que es veu a través del microscopi perquè està coronat amb un anell d’estructures arrodonides. S’ha anomenat temporalment 2019-nCoV, però és un nom complicat i l’Organització Mundial de la Salut li ha trobat aquest nou nom, covid-19.
Com es transmet el coronavirus de Wuhan?
Els investigadors creuen que la principal via de transmissió és l’aèria, a través de petites gotes que es produeixen quan una persona està tossint o esternuda. És probable que es contagiï pel contacte proper amb fluids corporals de persones infectades. És probable que el coronavirus es pugui transmetre fins i tot abans de l’aparició dels símptomes, un fet que fa més difícil controlar-ne la transmissió.
Segons l’OMS la taxa de contagi és de 1,4 a 2,5, però altres estimacions parlen d’entre 2 i 3. Això vol dir que cada persona infectada a la vegada pot infectar entre dues i tres persones. Els investigadors diuen que s’ha comprovat que hi ha “supercontagiadors” que poden encomanar la malaltia fins a 16 persones. Els experts asseguren que per controlar el virus s’ha de disminuir la taxa de contagi per sota de l’1.
La taxa de mortalitat és d’un 2 %
El virus pot causar des de símptomes lleus fins a una malaltia respiratòria severa (pneumònia) i la mort. La taxa de mortalitat està sobre el 2 % i la majoria de persones que han mort són majors de 65 anys i que ja tenien una altra malaltia o condició crònica.
El pangolí, en el punt de mira
El pangolí podria ser l’hoste transmissor del coronavirus. Un equip d’investigadors de la Universitat Agrícola del Sud de Xina (SCAU) ha dit que l’origen del brot podria haver propagat de ratpenats a humans a través del tràfic il·legal de pangolins, que s’utilitzen a Àsia per a medicines i alimentació.
Quina cura té el coronavirus?
De moment no hi ha cap vacuna o tractament específic per al coronavirus. Els científics estan treballant per trobar-ne una, però no estaria disponible fins d’aquí a diversos mesos, o fins i tot anys.