La variant òmicron, ja majoritària a Barcelona, està causant unes xifres de contagis rècord a Catalunya. S’està constatant que és molt més contagiosa que la delta, fins a tres i quatre vegades, segons alguns estudis. Ara bé, cada vegada hi ha més dades que apunten que és més lleu i que les persones que es contagien amb òmicron tenen menys probabilitats d’acabar a l’hospital dels que s’infecten amb la delta.

Segons explica l’investigador de l’IRTA-CReSA i membre del comitè d’experts que assessora el govern català, Joaquim Segalés, els darrers dies han sortit tres estudis que apunten que l’òmicron és més lleu que la delta: “Un a Escòcia que assegura que causa un 60 % menys d’hospitalitzacions, un segon a Anglaterra que parla d’entre un 30 i un 45 % menys d’hospitalitzats i el més optimista que ve de Sud-àfrica, que situa la davallada d’hospitalitzats en un 80 %“.

S’està veient que òmicron es multiplica millor a la tràquea i els bronquis, però no tan bé a les cèl·lules del pulmó
Joaquim Segalés, investigador d’IRTA-CReSA

Segalés, que recorda que són estudis molt preliminars, recomana ser caut i recorda que “el fet de tenir una variant que es transmet quatre vegades millor que l’anterior, encara que redueixi el risc d’hospitalització, acaba causant més hospitalitzacions”. També concreta quin podria ser el motiu d’aquesta menor gravetat de l’òmicron: “S’està veient que es multiplica millor a la tràquea i els bronquis, però no tan bé a les cèl·lules del pulmó“.

Motius per a l’optimisme quan es controli la sisena onada

L’investigador de la Universitat de Leicester i de la UOC i membre del consell assessor, Salvador Macip, també assenyala que “la infecciositat de l’òmicron pot compensar el fet que sigui més lleu i, per tant, veurem com les hospitalitzacions creixen igualment”. Llança, però, un missatge per l’optimisme. “Tenir una variant molt contagiosa però poc agressiva pot parar l’entrada d’altres variants més agressives però menys infeccioses”, ha explicat. “L’òmicron ens podria protegir de variants més tòxiques que podrien sortir els propers mesos”.

Tenir una variant molt contagiosa però poc agressiva pot parar l’entrada d’altres variants més agressives però menys infeccioses
Salvador Macip, investigador de la Universitat de Leicester i UOC

Abans, però, recorda que cal controlar l’explosió de casos que tenim actualment i, per això, assegura que la implantació de mesures i les dosi de reforç són essencials: “La tercera dosi fa recuperar la protecció que l’òmicron se saltava amb només dues dosis de la vacuna”.