gorres hipotèrmiques alopècia permanent càncer mama
Foto: Hospital del Mar

(ACN) L’Hospital del Mar ha començat a utilitzar cinc gorres hipotèrmiques com a mesura preventiva de la caiguda permanent del cabell en pacients amb càncer de mama que reben un tipus i dosi de quimioteràpia que pot causar-la. Són unes gorres de silicona que es mantenen a molt baixa temperatura amb l’objectiu d’evitar que el medicament quimioteràpic arribi a l’arrel del cabell i l’afecti de forma permanent. Aquest sistema només s’utilitzarà en aquests casos i no per prevenir l’alopècia temporal. L’hospital barceloní és el primer centre públic català i un dels primers de l’estat que ofereix de forma sistemàtica aquestes gorres per reduir el risc d’alopècia permanent.

Afecta entre el 5 i el 12 % de pacients tractats amb docetaxel

En casos de càncer de mama en què es fa servir un medicament concret, el docetaxel, en determinades dosis, les pacients poden patir la caiguda de cabell no només de forma transitòria, sinó que pot ser permanent. Segons un estudi de l’Hospital General Universitari Gregorio Marañón, l’Hospital Clínic San Carlos de Madrid i l’Hospital Clínic Universitari de València, aquest problema afecta entre el 5 i el 12 % de les pacients que se sotmeten a aquest tractament. Aquest efecte secundari es pot evitar en la major part de les pacients amb aquesta tècnica, que s’ha començat a implantar a l’Hospital del Mar.

“Els oncòlegs que van demostrar l’eficàcia d’aquestes gorres en l’estudi clínic confirmen la bona experiència amb aquesta estratègia en la pràctica clínica rutinària”, explica el doctor Joan Albanell, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’hospital.

Les gorres també es poden utilitzar en altres tumors

Les gorres que es fan servir estan fetes de silicona i s’han de mantenir a molt baixa temperatura abans del tractament, en concret, a -20 ºC. La pacient s’ha de posar la gorra 45 minuts abans del tractament, mantenir-la mentre el rep i 45 minuts després d’acabar-ne l’administració. Aquesta tècnica utilitza el fred per reduir el flux de sang cap a l’arrel del cabell, cosa que evita que hi arribi el tractament quimioteràpic i que en provoqui la caiguda permanent a causa de l’afectació a l’arrel.

Tot i que s’ha començat en pacients en tractament de càncer de mama amb docetaxel, també es pot aplicar en persones amb altres tipus de tumors per als quals està indicat aquest medicament, com els de pròstata i pulmó, entre d’altres. La doctora Sònia Servitja, cap de secció del Servei d’Oncologia Mèdica, subratlla que l’alopècia permanent té “un gran impacte emocional i en la imatge corporal dels pacients, no reversible, i, a més, no tenim tractaments efectius”.