evusheld

El nou medicament d’AstraZeneca que prevé la covid, l’Evusheld, arribarà a l’estat espanyol aquest mes de febrer. Aquest divendres al matí la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha signat un acord de compra amb la farmacèutica. L’Evusheld està adreçat a les persones immunodeprimides a qui les vacunes no els permet assolir un bon grau de protecció. També està indicat en els casos d’al·lèrgies severes als vaccins.

Darias: “És una notícia magnífica”

Darias ha qualificat la signatura d’aquest acord de “notícia magnífica. La ministra recorda que l’Evusheld està adreçat a les persones immunodeprimides que, malgrat haver rebut la vacuna contra la covid, no aconsegueixen obtenir un nivell òptim d’anticossos neutralitzants. “Aquest medicament actua com a profilaxi i permetrà que aquestes persones, durant un temps, tinguin aquesta protecció de més”, afirma.

Segons estudis recents de la Universitat d’Oxford, l’Evusheld, a més, conserva l’activitat de neutralització contra la variant òmicron.

Pavlovid, l’antiviral de Pfizer, disponible en breu

Pel que fa a l’antiviral de Pfizer, el Pavlovid, la ministra de Sanitat ha explicat a la Cadena SER que està a punt de finalitzar la part contractual amb la farmacèutica. Darias espera que l’acord es pugui completar en un període de temps breu i que aviat estigui disponible.

L’EMA va autoritzar l’ús del Pavlovid el 27 de gener. L’Agència Europea de Medicaments (EMA) en recomana l’ús en adults que no requereixin oxigen suplementari però que tinguin risc de desenvolupar la malaltia amb un pronòstic greu. El fàrmac s’administra per via oral en forma de pastilles. El tractament ha de començar al més aviat possible després del diagnòstic positiu de covid-19 i en els cinc dies posteriors a l’inici dels símptomes.