Barcelona disposa d’un equipament residencial nou per a dones sense llar, La Violeta, situat al carrer Alt de Gironella, a Sarrià – Sant Gervasi. Està gestionat pel Centre d’Acollida Assís i disposa de 26 places. L’equipament té l’objectiu de donar atenció social i allotjament a dones que viuen al carrer i els ofereix un acompanyament emocional des d’una perspectiva de gènere.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i la tinenta d’alcalde de feminismes i LGTBI, Laura Pérez, han destacat la importància d’obrir equipaments dirigits només a dones. És una manera, han dit, de proporcionar a les usuàries un espai d’intimitat i seguretat.

L’estada de les dones que entrin a la residència és de sis mesos, però es pot ampliar en cas que sigui necessari. L’objectiu és que, en aquest temps, els serveixi, amb l’ajuda dels serveis socials, per reincorporar-se al món laboral i trobar una alternativa residencial estable.

L’edifici pertany a les monges franciscanes. De fet, al quart pis de la residència encara hi viuen. L’equipament ha estat rehabilitat i adaptat per la seva nova funció i disposa de 26 habitacions individuals, una cuina, un menjador, una sala d’estar i diversos espais exteriors.

Un pressupost de 564.000 euros a l’any

La previsió és que l’equipament funcioni amb un pressupost d’uns 564.000 euros l’any, dels quals aproximadament el 50 % els sufragarà el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a través de l’ampliació del contracte programa de Serveis Socials amb els ens locals. Es va signar al novembre passat i al 2020 va significar una aportació total de quatre milions d’euros per a l’atenció de persones sense llar a la ciutat de Barcelona.

Segon equipament per a dones en un any

Aquest és el segon equipament amb aquestes característiques que es posa en marxa durant l’últim any a la ciutat, coincidint amb l’esclat de la pandèmia de covid-19, després de l’obertura l’octubre passat del CRI la Llavor. A més, al Centre de Primera Acollida Sant Gervasi també hi ha una reserva de places per atendre exclusivament dones.

2.700 places per a persones sense llar

La ciutat de Barcelona disposa hores d’ara de prop de 2.700 places per acollir persones sense llar, ja siguin de titularitat municipal o bé en col·laboració amb el conjunt d’entitats socials que integren la Xarxa d’Atenció per a Persones Sense Llar (XAPSLL), unes 500 més que abans de l’esclat de la pandèmia.