Havia treballat 25 anys al sector hoteler però va quedar-se sense feina, sense pis i tot es va complicar. L’únic que va trobar la Sònia Pampín, usuària del centre per a dones sense llar La Violeta, van ser suplències en hotels i residències, i una habitació de relloguer en precari. “Tot i tenir feina, no podia llogar cap pis. Em demanaven, per exemple, un contracte indefinit, que no tenia”, lamenta.

Va aguantar violència a l’habitatge compartit durant tres anys perquè temia quedar-se al carrer; una situació de sense llar oculta que travessen moltes dones que atén Assís Centre d’Acollida, que també gestiona l’espai La Violeta. L’entitat alerta que, per a elles, treballar ja no és garantia de res: la meitat de dones ateses el 2021 ─en concret, el 48,7 %─ té feina però no té sostre propi en condicions.

Dones sense llar amb feina
Sònia Pampín s’entrevista amb betevé al Centre Residència d’Inclusió (CRI) La Violeta

D’aquestes, el 34,1 % disposen de contractes a temps parcial i tan sols el 14,6 %, a temps complet. Elena Sala, responsable del programa Dones amb Llar d’Assís, assenyala culpables d’aquesta realitat: la precarietat laboral ─amb els sectors de la cura i la neteja, altament feminitzats i precaris─ i la crisi de l’habitatge a Barcelona. “Tenim un mercat laboral que precaritza i un d’immobiliari que és excloent”, sentencia Sala.

“Quina és la solució? És estructural. Les polítiques laborals s’han de continuar transformant i cal una regulació més ambiciosa i urgent dels preus de l’habitatge. Ho farem com a societat, o no ho farem“, rebla. Segons Sala, centres d’allotjament com La Violeta són un pedaç, però ajuden a prevenir el sensellarisme femení. De fet, la Sònia va sortir de l’espiral en què es trobava gràcies a aquest espai, concertat amb l’Ajuntament.

El 60 % d’usuàries de La Violeta troben feina

Ara hi viuen 20 dones sense sostre que confien remuntar. “El que vull és tenir una feina fixa, que cada mes sàpiga què cobraré. Per poder tenir estabilitat, si no… no pots tenir res”, reflexiona Pampín. Al centre es formen i miren de trobar una feina digna. Després de gairebé un any en marxa, el balanç és positiu: el 60 % d’usuàries aconsegueixen un lloc de treball durant la seva estada a La Violeta.