El govern català ha endurit les mesures per evitar la propagació del coronavirus a la comarca de Segrià i ha decretat un confinament dur a la capital, Lleida, i set poblacions més del baix Segre: Alcarràs, Soses, Seròs, Aitona, la Granja d’Escarp, Massalcoreig i Torres de Segre a partir d’aquest diumenge, 12 de juliol, a la mitjanit. Ho ha anunciat el conseller d’Interior, Miquel Buch, acompanyat de la consellera de Salut, Alba Vergés, en una roda de premsa des de Lleida.

Només es permetran els desplaçaments fora de la població per motius laborals per raó de serveis essencials, i el conseller Buch ha assenyalat que “queda prohibida tota sortida i entrada” de les esmentades poblacions, tret dels desplaçaments per motius laborals per raó de serveis que es considerin essencials. La mesura, que es revisarà d’aquí a un període de 15 dies, estarà en vigor fins que no se n’aprovi una altra que la modifiqui.

Les persones treballadores de serveis no essencials podran sortir només en les 24 hores posteriors a l’entrada en vigor de la mesura perquè les que hagin de teletreballar puguin recollir el material necessari per fer-ho. Es demana portar la documentació necessària de l’empresa per acreditar-ho.

Lleida

Quins són els serveis essencials?

Es consideren serveis essencials la seguretat i la salut; les emergències; els serveis penitenciaris, funeraris i judicials; les notaries per a tràmits urgents; els serveis d’electricitat, aigua potable, aigües residencials, depuració d’aigües, combustibles, telecomunicacions, gas i residus; bancs i finances; assegurances; residus sanitaris; subministraments sanitaris i de farmàcia; distribució alimentària; escorxadors, i allotjaments turístics que s’hagin definit com a servei essencial per a contactes o aïllament.

La mesura afecta el transport públic, però no autopistes i autovies, sempre que l’origen i el destí dels vehicles no sigui la comarca del Segrià, i no afecta el transport de mercaderies.

Confinament domiciliari, amb excepcions

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit que la població dels municipis afectats s’ha de quedar al seu domicili excepte en els casos necessaris i de força major. Vergés ha demanat a la població que extremi les mesures de prevenció com la rentada de mans, l’ús de mascaretes i la distància de seguretat. Queden suspeses les trobades familiars de més de 10 persones. Se suspenen les activitats d’hostaleria i restauració i l’obertura al públic de teatres, activitats lúdiques, parcs infantils, gimnasos, oci nocturn sales de festa i discoteques. També queden suspeses les trobades familiars de més de 10 persones. Les empreses no podran tenir activitat que impliqui contacte personal proper. Només es permetrà el desplaçament per motius laborals quan no es pugui fer teletreball.

Què es podrà fer?

Es podrà sortir de casa per anar a treballar en serveis essencials i sempre que no es pugui fer teletreball. Els ciutadans afectats també podran sortir per comprar en botigues d’alimentació, així com en comerços minoristes, que no hauran de tancar, però només s’hi podrà anar si es té cita prèvia. Bars i restaurants només podran oferir serveis a domicili o de recollida amb cita prèvia i es mantindran les activitats de colònies i casal d’estiu amb les mesures i els protocols ja estaven habilitats, sempre que els infants que hi participin tinguin residència a la comarca del Segrià.

Les mudances i l’atenció dels horts familiars estaran permesos i també es podran fer trobades, esport i activitats de lleure, però només amb persones del grup de convivència. Precisament, Vergés ha demanat que es redueixin al màxim el nombre de contactes, i que els grups de convivència siguin tan estables com sigui possible.

Pel que fa als efectius policials, Buch ha assenyalat que el reforç que es va produir la setmana passada es manté però que es canviarà l’estratègia per treballar de manera diferent.