proves pcr coronavirus residencies

Catalunya ha registrat aquesta setmana gairebé 2.000 casos positius en coronavirus i, quan encara falten les xifres corresponents a diumenge, ja supera el balanç de la setmana anterior del Departament de Salut. Concretament, entre el 6 i l’11 de juliol s’han notificat 1.919 positius nous de tests PCR, un 34 % més que la setmana anterior, en què se’n registrar 1.257.

Les dades d’aquesta setmana són semblants a les de principis de maig, quan va començar la desescalada. Entre el 4 i 10 de maig es van detectar 1.974 positius nous, i era just la setmana en què Catalunya entrava a la fase 0 i es podia sortir a passejar i a fer esport per franges horàries.

Cal posar en relleu que en l’actualitat s’estan fent més proves PCR i testos ràpids, o serològics, i per això es poden detectar més positius en covid-19 que durant l’estat d’alarma. Ara bé, la quantitat exacta de proves que s’estan fent és una incògnita i, de moment, les administracions no han fet pública aquesta xifra.

Els pacients greus i les morts continuen disminuint

Tot i l’augment de casos a Catalunya, els pacients crítics ingressats a les unitats de cures intensives (UCI) són molts menys. Actualment, n’hi ha 44 a tot Catalunya, mentre que a principis de maig, quan les xifres de positius eren semblants a les d’ara, hi havia més de 400 persones amb coronavirus en estat greu. També les morts han baixat de manera dràstica respecte al pic de la pandèmia i en l’última setmana s’han notificat 14 defuncions a Catalunya, mentre que al maig n’eren gairebé 500.

Fa tres setmanes que els casos positius de coronavirus s’estan incrementant a Catalunya, després d’un mes de baixada. La setmana passada ja van augmentar un 90 % respecte a l’anterior, i aquesta tot apunta que el creixement serà semblant o, fins i tot, superior. Si mirem la corba de la variació setmanal de casos s’observa amb claredat com durant el maig i el juny van baixar i, posteriorment, al juliol han tornat a repuntar.

Barcelona també registra un augment dels casos

Les últimes xifres mostren que aquest creixement de casos es trasllada també a Barcelona. Entre l’1 i el 9 de juliol, 294 barcelonins van donar positiu, mentre que al juny n’eren 200. Això ha fet créixer la mitjana de casos a 32 positius diaris a la ciutat, mentre que el mes passat era de 22.

Precisament, aquest repunt de casos s’ha accentuat en zones com la comarca del Segrià, que ja fa una setmana que està confinada, o a l’Hospitalet de Llobregat, on han passat de 30 casos a més d’un centenar en set dies i l’alcaldessa, Núria Marín, ja ha dit que han d’actuar per evitar la situació que viu Lleida.