confinament municipis barcelona

El doctor Alphonse Arcelín, l’activista Elsa Oblitas, el combatent republicà Carlos Greykey, la infermera afroamericana Salaria Kee i Idrissa Diallo —el jove intern del CIE de la Zona Franca mort el 2012— són els cinc migrants que podrien donar nom a cinc espais de la ciutat. L’Ajuntament elevarà la proposta a la Ponència de Nomenclàtor, que s’encarrega d’aprovar els canvis de denominació de carrers i places de la ciutat. Amb la incorporació de persones migrants en el nomenclàtor, el govern municipal vol visibilitzar la diversitat i recuperar la memòria democràtica.

El nomenclàtor, també en femení

Els noms femenins també estan infrarepresentats en el nomenclàtor, perquè a hores d’ara no representen ni el 8 %. Per això, darrerament Barcelona ha incorporat el nom de dones cèlebres a les darreres ponències del nomenclàtor.

Ara, el govern municipal vol fer un pas més amb la incorporació de les persones migrants al paisatge públic de la ciutat.

Cinc persones, cinc testimonis

  • Doctor Alphonse Arcelín

Alphonse Arcelín (Haití, 1936 – Cuba, 2009) va estudiar medicina i va exercir durant anys a Cambrils, on va ser regidor del PSC. Va denunciar l’exhibició al museu de Banyoles de l’anomenat negre de Banyoles, i en va aconseguir la repatriació a Bostwana.

Tot i que el govern municipal no ha detallat quin espai de la ciutat podria dur el nom del metge d’origen haitià, el Moviment Panafricanista Espanya va proposar que fos la plaça d’Antonio López, que està pendent d’un canvi de nom.

  • Elsa Oblitas

Elsa Oblitas (Bolívia, 1966 – Barcelona, 2017) va ser una destacada activista pels drets de les persones migrants, les dones i, especialment les dones treballadores de la llar i les cures.

  • Carlos Greykey

El combatent republicà Carlos Greykey (Barcelona, 1913 – França, 1982) va ser l’únic presoner espanyol i negre que va estar reclòs i va sobreviure al camp de concentració de Mauthausen. Els seus pares eren de Guinea Equatorial, i tot i ser d’origen humil va començar els estudis de medicina, que va abandonar per lluitar al bàndol republicà durant la Guerra Civil. Després es va exiliar a França, on va lluitar contra l’Alemanya nazi.

  • Salaria Kee

La infermera afroamericana Salaria Kee (els EUA, 1913 – els EUA, 1991) va formar part de les Brigades Internacionals durant la Guerra Civil. Va deixar escrit el seu relat a ‘Una infermera negra en l’Espanya republicana’.

  • Idrissa Diallo

Idrissa Diallo (Guinea, 1991 – Barcelona, 2012) va ser un jove migrant que va arribar a Espanya saltant la tanca de Melilla el 2012, on va ser detingut i traslladat al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca. Dues setmanes després, la nit de Reis del 2012 va morir al CIE per una insuficiència respiratòria.

La polèmica que va envoltar la seva mort i la consegüent denúncia per part dels moviments socials van reobrir el debat públic sobre l’existència i les condicions dels CIE.

Alguns d’aquests moviments socials també han reclamat que la plaça d’Antonio López dugui el nom del jove guineà.