Faltava poc per a la una de la matinada quan els companys de cel·la del jove mort van alertar els responsables del centre que el noi respirava amb dificultat. Els primers que el van atendre van ser els mateixos vigilants, que van intentar reanimar-lo durant 15 minuts. Després s'hi van desplaçar dues ambulàncies del SEM, però ni uns ni altres van poder fer res per salvar-lo. La víctima, un noi guineà de 21 anys, estava internada al centre des del 22 de desembre passat i, segons la policia, només havia demanat assistència mèdica una vegada. Va ser el 27 de desembre per una grip. Una versió que, segons l'organització "Papeles para todos", no coincideix amb la que han donat alguns companys de la víctima als seus advocats. Els interns mantenen que el jove tenia problemes de cor i que, quan ahir els van atendre, ja feia estona que demanaven un metge. ENRIQUE MOSQUERA, Membre de Papeles para todos y todas "Consideramos que la muerte es fruto de la negligencia de los funcionarios. No que lo hayan matado, pero es una negligencia." Els resultats de l'autòpsia corroboren els que ja va avançar el metge forense: es tracta d'una mort natural, però no se n'han concretat les causes. Com a resposta a aquesta mort, sembla que una tercera part dels interns s'han declarat en vaga de fam. Tot i això, segons la policia, no són ni els companys de cel·la de la víctima ni tampoc altres immigrants del mateix país. El cas reobre la polèmica dels centres d'internament per a estrangers, unes instal·lacions que han estat qüestionades tant per les condicions de salubritat, com pel tracte que hi reben els immigrants. De fet, el síndic de Greuges, Rafael Ribó, va dir la setmana passada que dubta de les bones condicions de vida al centre perquè no els han autoritzat a inspeccionar-lo.

Segons ha explicat la policia, el jove va sopar amb normalitat i cap a les 10 de la nit se’n va anar a dormir en una cel·la que comparteix amb cinc interns subsaharians més. Cap a la una de la matinada, els companys van avisar els membres de seguretat del centre que el jove no podia respirar. Malgrat l’atenció que li van donar els vigilants i l’arribada dels sanitaris del Servei d’Emergències Mediques (SEM), l’home va morir. El forense va certificar la defunció per “mort sobtada”.

El jove guineà estava intern al CIE des del 22 de desembre a l’espera de ser expulsat al seu país.

Vaga de fam

L’associació Papeles para Todos, però, diu que la versió oficial no coincieix amb la que han donat alguns companys de la víctima. Els interns mantenen que el jove tenia problemes de cor i que, quan ahir el van atendre, ja feia estona que demanaven un metge. Per això, una part dels interns del CIE han iniciat una vaga de fam.

Aquesta mort reobre la polèmica sobre el CIE,  que la setmana passada el síndic de greuges va posar sota sospita.