MERCÈ DUCH, Tanquem els CIE "Volem marcar l'inici d'un procés de justícia i de reparació perquè l'Idrissa va morir i la seva familia no en sabia res, no va ser informada, i no sols no van poder acomiadar-se, sinó que ni tenien la confirmació que havia mort. Hi ha molts greuges a reparar i avui marquem l'inici."

La plaça de Sant Felip Neri s’ha convertit en l’escenari d’un acte emotiu amb música tradicional africana, cantada i tocada amb una kora, i paraules en memòria d’Idrissa Diallo i la seva família. El seu record, o el de Mohamed Abagui, mort al mateix centre dos anys abans, ha inspirat col·lectius com Tanquem els CIE, que es van formar llavors i mai no han deixat de reclamar el tancament de tots els centres d’internament d’estrangers de l’Estat espanyol. Aquest vespre també han intervingut representants d’altres col·lectius convocants, com el Sindicat Popular de Venedors Ambulants, Tras La Manta o l’Espacio del Inmigrante, que aquests anys s’han sumat a la lluita contra els CIE.

Idrissa Diallo va morir la matinada del dia de Reis de 2012 al CIE de la Zona Franca. Cap a la una de la matinada, els seus cinc companys de cel·la van avisar els guardians del centre que el jove no podia respirar i, després que vinguessin els sanitaris del Servei d’Emergències Mèdiques, el forense es va limitar a certificar la seva “mort sobtada”. Col·lectius com Papeles para Todos van explicar llavors que, segons els companys de cel·la, Diallo patia problemes de cor i feia temps que demanaven atenció sanitària. Ara denuncien que aquestes circumstàncies no es van investigar i que la Policia Nacional es va limitar a expulsar del país tots els possibles testimonis.

Segons va publicar aquest dijous el setmanari La Directa, Idrissa Diallo va ser enterrat sis mesos després de forma anònima al Cementiri de Montjuïc, sense avisar la seva família a Guinea Conakry. [Foto: Víctor Serri, La Directa]

La cooperativa audiovisual Metromuster va entrevistar l’estiu passat la mare, que no sabia on estava enterrat el seu fill. Els documentalistes Xavier Artigas, Xapo Ortega i Roger Sabà preparen un documental en el que s’han compromès a recuperar la memòria, fins ara esborrada, de l’Idrissa Diallo.