Com cada 6 de gener, diverses entitats han recordat Idrissa Diallo, el jove guineà de 21 anys que va morir al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca la nit de Reis del 2012. Des de Tanquem els CIE i Metromuster, que reclamen el tancament dels recintes on s’internen els immigrants sense papers, han denunciat que set anys després encara no s’ha reparat la mort de Diallo.

Les entitats han reclamat reiteradament el canvi de nom de la plaça d’Alfonso López pel d’Idrissa Diallo per retre-li homenatge. De fet, a la plaça ja es va retirar l’estàtua de l’esclavista, però el canvi de nom haurà d’esperar a la multiconsulta. Asseguren que l’Ajuntament els ha informat que, jurídicament, aquest canvi no es pot aprovar des d’un ple perquè ja s’ha acordat que la qüestió sigui una de les preguntes de la multiconsulta. Per tot plegat, acusen el govern municipal de manca de voluntat política.

Decebuts per la gestió

En un comunicat, les entitats diuen que se senten “decebudes per la gestió” del grup municipal de Barcelona en Comú per aconseguir aquest canvi de nom —iniciativa que va recollir 17.000 signatures a favor. També denuncien que “la majoria de la resta de grups municipals han actuat de manera irresponsable i en contra de la voluntat popular de celebrar una consulta en un temps acceptable”. Assumeixen la responsabilitat per haver confiat en “un mecanisme de participació que s’ha demostrat deficient” i demanen disculpes a “totes les persones que van dipositar la seva confiança en la iniciativa”.

Per tot això, les entitats donen per “acabada la via administrativa” i asseguren que continuaran lluitant per la reparació “i la justícia cap a tantes persones maltractades per la via institucional”, i que ho faran “com sempre al carrer, amb la denúncia i la desobediència”.