Fa un mes que el Moviment Panafricanista España va engegar aquesta iniciativa a Internet. En aquest temps més de mig miler de persones s’han sumat a la petició. El col·lectiu proposa també que l’espai passi a dur el nom del Dr. Alphonse Arcelin, metge d’origen haitià que va impulsar la campanya per retirar del Museu Darder l’home dissecat conegut popularment com “el negre de Banyoles”.

En paral·lel, l’Ajuntament de Barcelona ja ha anunciat que en els propers mesos s’elaborarà un Pla d’actuació memorial que tindrà com a objectiu revisar el nomenclàtor i eliminar els elements presents a la ciutat que xoquen amb la defensa dels drets humans. Per definir les actuacions d’aquest pla, que coordinarà el Comissionat d’Estudis Estratègics i Programes de Memòria, Xavier Domènech, el consistori vol obrir un procés de reflexió que tingui la participació dels veïns, les entitats i els grups de l’oposició. En el cas de la plaça d’Antonio López la idea és que d’aquest procés conjunt en sorgeixi una nova denominació que simbolitzi, precisament, la lluita contra l’esclavitud.

Antonio López, marquès de Comillas, va ser cofundador del Banco Hispano Colonial, de la Companyia Transatlàntica de Vapor i de la Companyia General de Tabacs de les Filipines. Figura destacada del comerç amb Cuba, va ser un dels grans empresaris catalans que es va enriquir amb el tràfic d’esclaus, una pràctica que no es va abolir fins a 1820.