L’estàtua va ser inaugurada el 1884 i enderrocada el 1936. L’obra es va reconstruir a l’inici del franquisme amb la col·laboració de l’escultor Frederic Marès. La figura s’ha retirat acompanyada d’una festa ciutadana amb un castell de focs, música —a càrrec de la Always Drinking Marching Band—, tallers i programació familiar amb la companyia Comediants, que han ofert un espectacle. A la plaça s’han instal·lat dos faristols informatius, un sobre la història de la plaça i l’altre sobre les Bullangues, els avalots populars de Barcelona en el segle XIX. Ara l’estàtua es traslladarà al Centre de Col·leccions del MUHBA, on es guardarà amb la resta del patrimoni de la ciutat.

El comissionat de Programes de Memòria ha fet palès que és un acte de memòria i justícia històrica. El govern municipal ha destacat que la retirada dona resposta a una reivindicació d’entitats històrica, ja que des de la fi de la dictadura reclamaven eliminar el monument. El 2010, diverses entitats van demanar directament a l’Ajuntament que el retirés.

Crítiques de PP i Ciutadans

Alguns partits de l’oposició han criticat la retirada del monument. Carina Mejías, presidenta del Grup Municipal de Ciutadans, ha denunciat a través de Twitter que el govern municipal “destrueix la història.”

Alberto Fernández Díaz, president del Grup Municipal del PP, també s’hi ha mostrat en contra. Ha demanat a l’alcaldessa, Ada Colau, que en lloc de fer actes com aquest, prioritzi la reforma d’algunes vies.

Qui era Antonio López?

Antonio López va ser primer marquès de Comillas (Cantàbria), un home de negocis que es va enriquir amb el tràfic d’esclaus des de les costes africanes fins a Cuba. Va néixer l’any 1817, però va decidir emigrar a Sevilla i després a Mèxic fins a instal·lar-se a Cuba. Va traficar amb esclaus, una activitat que era il·legal des del 1820.

López rebia els carregaments d’esclaus dels capitans de bucs negrers des d’Àfrica i després l’esclavista o els seus socis es dedicaven a vendre’ls. Un cop enriquit es va instal·lar a Barcelona encarregant-se d’una empresa naviliera. López va contribuir a la fundació del Banco Hispano-Colonial i va finançar l’esforç militar que el Govern espanyol va fer per participar a la Guerra dels 10 anys. Va morir a Barcelona el 16 de gener del 1883.

Canvi de nom de la plaça, a la multiconsulta

S’ha obert el procés ciutadà per trobar un nou nom a la plaça. L’Ajuntament tenia aprovat el nom de plaça de les Bullangues per substituir el d’Antonio López, però ara, la plataforma Tanquem els CIE i la productora Metromuster proposen que es canvïi pel d’Idrissa Dialloun jove de 21 anys que va morir quan estava intern al CIE de la Zona Franca el 2012. Per això han recollit més de 15.000 firmes, perquè sigui una de les preguntes que s’inclogui a la multiconsulta que es farà abans de l’estiu.