ANDRÉS GARCIA BERRIO, centre Irídia "En quin moment després que el jutjat diu a la Policia Nacional que ha d'informar a la família on es deixa d'informar? Per què sí que va aconseguir trucar una advocada activista i no ho va aconseguir la Policia? Fins a quin punt es van interessar les autoritats espanyoles per fer-ho? En què va fallar el govern de Guinea? Tot això, totes aquestes preguntes demanen i exigim la màxima col·laboració de totes les autoritats començant pel govern espanyol, pel Ministeri d'Interior i la Delegació del Govern. Tot això s'ha d'esclarir."

L’única notificació que té la família és la d’una advocada activista que els va trucar el mateix dia de la mort i també la d’uns periodistes de la productora Metromuster que aquest estiu van visitar-los pel reportatge ‘Idrissa: crònica d’una mort qualsevol’. Com es pot veure en el vídeo, la família denuncia que des de 2012 que no han tingut cap més notícia de la mort del seu fill i exigeixen que es repatrïi el cos.

Les entitats també denuncien irregularitats en la declaració dels testimonis. Expliquen que el jove va perdre la vida el 6 de gener de 2012 al Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca per una “negligència mèdica”. Diuen que feia dies que el jove es queixava de dolor i que quan va arribar l’ambulància a atendre’l, que asseguren que va triar una hora en arribar, l’intern ja havia mort. Aquesta és la versió que va poder recollir una advocada activista de la plataforma Te Kedas donde Kierasal mateix dia dels fets. Ara bé, aquesta versió és diferent de les explicacions dels interns a la Policia Nacional, unes declaracions que es van fer sense la presència de cap jutge. Diuen que a la policia li van explicar que el jove no s’havia queixat de cap dolor i que l’ambulància va arribar molt ràpid i quan l’intern encara era viu.

Les entitats asseguren que hi ha molts aspectes que cal aclarir d’aquest cas i demanen al govern espanyol i a la Delegació del Govern a Catalunya que esclareixin els fets i es reobri el cas. Es pregunten per què encara no se sap on es troba el cadàver i per què l’Estat no ha notificat la mort a la família. Segons el setmanari ‘La Directa’, el Departament de Justícia ha confirmat que el cos del jove guineà va arribar a l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya el mateix dia de la mort i que no va sortir-ne fins al 4 de juliol de 2012, amb una destinació desconegut. Pel que fa la Delegació del Govern, des de ‘La Directa’, expliquen que, de moment, no els han donat informació sobre la localització del cos.

La intenció de les entitats és emprendre una acció popular per continuar investigant el cas i, sobretot, localitzar els interns que van presenciar la mort d’Idrissa Diallo. Segons Xavier Artigas, de Metromuster, dies després de la mort el CIE va expulsar els testimonis per integrar-los a l’ONG Cepaim amb seus a tot l’estat espanyol.

Per recordar el cinquè aniversari de la mort d’Idrissa Diallo han convocat una concentració el proper 6 de gener a les set de la tarda a la plaça de Sant Felip Neri.