Diversos experts en dret consideren que l’obligació de dur mascareta sempre, tot i poder mantenir la distància de seguretat, genera molts dubtes en àmbit legal. Segons fonts del Govern, la llei que regula la resolució és la Llei de salut pública, aprovada l’octubre del 2009, que té règim sancionador. És a dir, especifica i descriu les accions sancionades i en funció del grau —lleus, greus o molt greus— imposa unes multes determinades.

Ara bé, experts consultats per betevé remarquen que cap article parla específicament de l’obligació de portar mascareta per prevenir i evitar la transmissió del coronavirus ni tampoc de la sanció de 100 euros anunciada pel Govern. Per això, l’advocada en dret administratiu Maria Vila considera que crea “inseguretat jurídica” per als ciutadans sancionats, ja que caldria especificar la conducta sancionada de forma concreta a la llei. Jordi Nieva, catedràtic en dret processal de la UB, creu que la mesura és “desproporcionada”.

Els Mossos i la Urbana unifiquen criteris

Els encarregats de sancionar són els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana, que, segons fonts policials, estan ultimant un document que unifiqui criteris perquè tots els agents actuïn igual davant d’una mateixa casuística. L’objectiu és aplicar la llei amb les màximes garanties i la prioritat, de moment, és fer molta pedagogia abans de multar. Segons ha pogut saber betevé, els agents dels Mossos aquest dijous al matí no han rebut cap instrucció directa dels seus comandaments per aplicar la resolució. Únicament se’ls ha informat de l’entrada en vigor de la mesura.