Mascaretes

Les mascaretes continuaran sent obligatòries a l’espai públic fins i tot un cop s’aixequi l’estat d’alarma pel coronavirus. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha avançat que aquesta és una de les mesures que inclourà el decret llei que el Govern espanyol vol aprovar aquest dimarts.

Simón ha dit que la intenció és que l’obligatorietat es mantingui en les mateixes condicions i excepcions que hi ha ara. És a dir, s’haurà de dur mascareta al transport públic, al carrer i en qualsevol espai tancat d’ús públic -o obert al públic- quan no es pugui mantenir una distància de seguretat de metre i mig o dos metresL’esborrany del decret llei preveu multes de fins a 100 euros per a les persones que se saltin la normativa.

Segons l’esborrany del decret llei, els menors de sis anys no estaran obligats a dur la mascareta. Sí que serà obligatòria, en canvi, per a les persones que viatgin en els mitjans de transports aeri, marítim, a l’autobús o al ferrocarril, així com en transports públics i privats complementaris de viatgers de fins a nou places, inclòs el conductor, si els ocupants del vehicle no viuen al mateix domicili. Els passatgers de vaixells no hauran de dur la mascareta quan es trobin dins els seus camarots.

Tampoc no serà obligatòria per a aquelles persones que tinguin alguna malaltia o dificultat respiratòria que pugui agreujar-se per dur mascareta, ni per a les que tinguin una situació de discapacitat o dependència o no disposin d’autonomia per treure-se-la.

Per fer front a la desescalada, el decret estableix que les comunitats autònomes han de disposar o tenir capacitat per instal·lar en un termini màxim de cinc dies entre 1,5 i dos llits de cures intensives per cada 10.000 habitants i d’entre 37 i 40 llits per a malalts aguts per cada 10.000 habitants. La voluntat del Govern és que els líders autonòmics puguin fer aportacions al document que s’aprovarà aquest dimarts.