Aquest dijous és el primer dia en què és obligatori dur sempre la mascareta a tot Catalunya. La norma, que va aprovar el Procicat, obliga tots els ciutadans majors de sis anys a dur la mascareta posada, malgrat que es pugui mantenir la distància de seguretat, tant en espais oberts com tancats. La mesura ha entrat en vigor després de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat (DOCG) i es mantenen excepcions -que ja es van publicar en una resolució anterior del 18 de juny-, com la pràctica esportiva. El text, però, no detalla totes aquestes excepcions i tampoc no esmenta la quantia de la multa en cas de no dur-la, només recull que l’incompliment serà sancionat. Això ha generat dubtes i preguntes entre la ciutadania.

El debat sobre l’obligatorietat de la mascareta està al carrer. La majoria de la ciutadania és conscient que es tracta d’una mesura de protecció per evitar els contagis i la transmissió del virus, i per això, en defensa l’ús. Però també critiquen que la norma és “incongruent” perquè cal dur la mascareta quan es passeja -encara que l’individu estigui sol-, i en canvi, a les terrasses o locals de restauració es pot treure per consumir encara que les distàncies no estiguin garantides.

100 euros de multa

El DOCG recull que l’incompliment serà sancionat, tot i que no en fixa les multes. No obstant això, la portaveu del govern, Meritxell Budó, ja va avançar aquest dimecres que la sanció serà de 100 euros.

També genera confusió el punt que eximeix de portar-la posada quan la pròpia naturalesa de les activitats sigui incompatible, perquè no detalla de quin tipus d’activitats es tracta. Sí que recull que les persones amb una malaltia o dificultat respiratòria que es pugui agreujar amb el seu ús, n’estan exemptes. També aquells ciutadans que no tinguin autonomia per treure-se-la o bé alteracions de conducta que en facin inviable l’ús. Però, no cal dur la mascareta quan es faci esport a l’aire lliure.

Protecció civil assenyala que, malgrat que l’obligatorietat és a partir dels sis anys, recomanen el seu ús també per als infants d’entre tres i cinc anys. A banda, recorda que han de tapar sempre el nas i la boca, i que és preferible que siguin higièniques o quirúrgiques..

La Generalitat vol  combatre un cert “relaxament” de la població davant les mesures de protecció i higiene per contenir la transmissió del coronavirus. El govern vol frenar els brots actius a Lleida, que han obligat a activar un confinament perimetral de la comarca del Segrià. A banda, a Barcelona s’ha registrat un increment del 81 % de les PCR positives durant la darrera setmana, i els casos confirmats s’han situat als nivells de fa un mes.