L‘obligatorietat de dur mascaretes a partir d’aquest dijous ha generat veus a favor i en contra. Els experts afirmen que és una mesura que pot ajudar a reduir contagis. Serveixen de barrera a l’hora de frenar les microgotes que es desprenen quan parlem, tossim o esternudem. La Júlia Vergara, investigadora de l’IRTA-CReSA creu que en espais exteriors no caldria si es mantingués la distància de seguretat. Però reconeix que “hi ha molta gent que no ho compleix” i, per tant, creu que la mesura pot ser efectiva. El més important és portar ben posada la mascareta: que tapi el nas i la boca i que quedi ben fixada a la cara. I sobretot evitar tocar-la amb les mans.
Per l’investigador de l’IrsiCaixa Miguel Ángel Martínez tenir “una norma general” sobre les mascaretes pot ser útil per reduir contagis. I creu que dur-la bé és bàsic. No fer-ho, diu, “és com anar en cotxe i no portar cinturó”.
Una de les veus discrepants, però, és la de Benito Almirante. El cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron creu que l’obligatorietat de la mascareta a l’aire lliure “no té una evidència científica clara” al darrere. Almirante ha indicat que no coneix l’argumentari del govern per prendre aquesta decisió, “i menys en aquest moment en què el 95 o el 98 % del territori està amb taxes d’infecció molt baixes”.
El coronavirus pot quedar suspès en l’aire
Experts i organismes com el CSIC defensen, a més, que el coronavirus pot quedar suspès en l’aire i que aquesta pot ser una important font de contagi. Així li han fet saber a l’OMS a través d’una carta signada per gairebé 240 especialistes.
L’organisme internacional reconeix que aquesta és una possibilitat avalada per les evidències científiques. Xavier Querol, investigador del CSIC, creu que el més important és mantenir els espais tancats ventilats i obrir finestres i balcons. En el cas dels edificis on no es pugui, cal evitar la recirculació de l’aire condicionat i garantir que un 25 % provingui de l’exterior.