El centre socioeducatiu del Poble-sec, al carrer del Poeta Cabanyes número 80, organitza amb la Fundació Pere Tarrés un dels molts casals d’estiu que es fan a la ciutat. Hi assisteixen un total de 120 nens i nenes, la xifra habitual per a aquest casal malgrat que “força persones s’han fet enrere” enguany per por al coronavirus, reconeix la directora del casal, Rebeca Alonso Sarró. En tot cas, van omplir les places vacants perquè sempre tenen llista d’espera.

Al casal, dedicat a nens i nenes de famílies del Poble-sec amb pocs recursos o en risc d’exclusió social, enguany han fet dos torns i en dos edificis diferents, a la parròquia de Santa Madrona i a la de Sant Salvador, pensant en minimitzar les possibilitats de transmissió vírica. Fan torn de matí i de tarda, i els grups són de 10 infants, la meitat del que seria habitual.  “Vam pensar que no hi hauria casal”, reconeix la directora, que celebra haver-lo pogut fer malgrat que hagi de ser en circumstàncies especials.

També per a aquest motiu, “les activitats de més contacte aquest any s’han evitat”, i s’intenta treballar la cohesió de grup però de manera individual, explica Alonso Sarró. Així mateix, s’han evitat els esports de contacte i d’altres s’han adaptat “perquè hi hagi el mínim contacte possible”.

Amb mascareta i sense pati

Els menors que assisteixen a aquest casal es prenen amb resignació les mesures generals d’higiene i precaució, tot i que sembla que la mascareta és l’únic que realment els molesta. Segons una de les assistents, Maisa Zitiane, “de vegades la mascareta molesta a les excursions però és molt important per estar més segurs”. Un company seu de grup, Osama Bellemna, explica que anys anteriors, en entrar al casal, feien 30 minuts de pati i enguany no: “Ens reuníem tots, parlàvem i després pujàvem. Ara és diferent i és el que es troba a faltar”.

Les famílies paguen 30 euros perquè cada infant hi vagi durant cinc setmanes, habitualment durant tot el dia però aquest estiu només en torn de matí o de tarda. Dues mares de menors que assisteixen a aquest casal del Poble-sec diuen estar contentes perquè es faci el casal i segures que es prenen totes les mesures de seguretat sense excepcions. En tot cas, destaquen que altres anys podien venir tot el dia però, enguany, per haver d’esglaonar els assistents i evitar contactes només hi van mig dia.