Artenea és una entitat que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual a través de l’art. Habitualment fan activitats al casal del barri del Congrés i els Indians, però des que va esclatar la pandèmia de coronavirus van suspendre la seva agenda. Els seus usuaris “ho han portat molt malament”, explica Susana Gómez, presidenta de l’associació, ja que les rutines ajuden molt a millorar l’estabilitat emocional de les persones amb capacitat intel·lectual reduïda.

Gómez lamenta que durant aquests mesos de confinament i, per tant, de no tenir contacte presencial amb els usuaris, han notat “un retrocés” en tot allò que havien aconseguit. Ara fan casals d’estiu en línia per videotrucada “perquè no es trobin tan separats d’allò que els feia tan feliços”, explica la directora.

Una de les usuàries d’Artenea, Laura Boada, ha explicat que li agrada pintar i ballar, activitats que fa a l’entitat, però durant aquests darrers mesos ha anat fent coses ella sola, des de casa, per YouTube.

En tot cas, la directora de l’entitat considera que s’hauria de fer un “protocol específic” per garantir la seguretat de les persones amb discapcitat intel·lectual i els professionals que hi treballen, i demana que “no se’ls segueixi oblidant” perquè ja ho han estat “força durant aquests mesos”, clama.