La residència de gent gran de Barcelona que més està patint “l’embat del coronavirus” és, segons l’Ajuntament, un centre situat al barri de Sant Andreu. En les darreres setmanes hi han mort una vintena d’ancians, no tots directament relacionats amb la covid-19. Aquest dissabte els Bombers de la ciutat hi han fet tasques de desinfecció i han distribuït els usuaris.

El centre geriàtric pertany a la Fundació Casa Asil de Sant Andreu del Palomar i es troba a la cantonada dels carrers d’Agustí Milà i de Bartrina. L’edifici té cinc plantes i allotja més de 200 residents. Tot i que la realitat de la residència ja és complicada, el tinent d’alcalde de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle, tem que els propers dies hi pugui haver més defuncions.

residencia coronavirus el sali

Segons Cristina Losa, fisioterapeuta i membre de l’equip directiu del centre, alguns ancians han mort a l’hospital i d’altres al llit de la residència. Lamenta que un bon percentatge d’avis presenta símptomes i, com en altres llocs, els falta material i mans perquè molt personal està de baixa. De fet, els geriàtrics són un dels espais més afectats pel coronavirus, amb un important nombre de contagis.

Losa critica que a les residències no es facin tests de detecció de la malaltia ni als avis ni al personal perquè això fa que treballin “molt a cegues”. En un comunicat, la Fundació Casa Asil afirma que han demanat més material per les properes setmanes a les administracions i que vol incorporar més professionals sanitaris a l’espai, sobretot infermers i auxiliars.

Què hi fan els bombers?

És la primera residència en què els Bombers de Barcelona fan tasques de desinfecció. El cap d’Unitat del cos, Antonio Cabeza, ha explicat a betevé que, per fer-ho, utilitzen una solució de peròxid d’hidrogen, així com equips de protecció complets per als professionals que hi actuen. També han distribuït els ancians per plantes, separant els usuaris que presenten símptomes d’aquells que no. Està previst que també intervinguin a altres centres de la ciutat.