Agents de la Divisió d’investigació Criminal dels Mossos han immobilitzat 1.681 litres d’un producte de neteja que s’estava venent com a gel hidroalcohòlic higienitzant i que presentava un etiquetatge contradictori. En un comunicat, la policia catalana informa que aquest dimarts, 24 de març, els agents es van desplaçar fins a les instal·lacions de l’empresa, ubicada a Rubí, on se’ls va notificar el requeriment per aturar la fabricació del producte i es va immobilitzar tot l’estoc que hi havia al magatzem.

Segons fonts policials, a la pàgina web de l’empresa comercialitzadora es publicava el producte com a gel de mans contra el coronavirus, però el Departament de Salut ha informat que el producte no està autoritzat per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) com a biocida i que l’empresa distribuïdora no pot fabricar productes cosmètics, ja que no ha dut a terme la declaració responsable.

Etiquetatge contradictori

La investigació es va posar en marxa aquest dilluns, 23 de març, quan un ciutadà de Terrassa va informar els Mossos que en un establiment de la ciutat s’estava comercialitzant un gel hidroalcohòlic que presentava un etiquetatge contradictori. Tant el nom com la il·lustració continguda en l’envàs conduïen a pensar que es tractava d’un producte per a la higiene de les mans, però en altre apartat del recipient, amb lletra molt més petita, s’especificava que calia utilitzar el producte amb guants i que s’havia d’evitar el contacte del gel amb la pell.

Publicitat enganyosa

La comercialització d’aquest producte es produeix en un context d’escassetat de gels hidroalcohòlics motivada per la pandèmia del coronavirus, fet que ha possibilitat que aquest producte il·legal hagi tingut una gran sortida comercial. Els fets han estat denunciats davant del Jutjat de Guàrdia de Rubí com a presumptes delictes de publicitat enganyosa i estafa al consumidor, sens prejudici del procediment administratiu sancionador que pugui incoar el Departament de Salut per comercialitzar el producte sense les autoritzacions corresponents. La investigació s’ha fet de manera coordinada amb el Servei de Control Farmacèutic i Productes Sanitaris del Departament de Salut.