A banda del personal sanitari, hi ha molts altres professionals que continuen treballant aquests dies, malgrat el confinament pel coronavirus. Són forners, dependents de botigues d’alimentació, farmacèutics o operaris d’obres que no poden quedar-se a casa.

Tinc angoixa, no tinc ganes de venir a treballar, però ho faig perquè tenim clients i hem de complir”, explica l’Eulàlia Tricos, de la parada Aviram i Caça Eulàlia. Un altre servei essencial són les farmàcies: “Estem fent el que vam estudiar, que és estar al servei de la sanitat”, afirma l’Antoni Clapés, de la Farmàcia Clapés.

“Treballem a l’ombra”

Tots aquests professionals formen part dels serveis que el Govern espanyol considera essencials i que, per tant, no s’han aturat.

Lago reivindica la feina que fan: “Els metges, els sanitaris, la policia, està molt bé. Però som molta més gent que treballem a l’ombra perquè no ens queda més remei“.

“Hem de viure amb això, però no obsessionar-nos-hi, que seria el pitjor”, opina Òdena, des del forn de pa.

El risc de contagiar-se a la feina

Les persones que treballen en el sector serveis tenen un contacte inevitable amb el clients, i això és el que genera més angoixa enmig d’aquesta crisi sanitària per la covid-19.

“He de continuar venint pels meus clients, els animals, però alhora em fa por, perquè tinc un nadó a casa“, exposa la Sílvia Sánchez, de la botiga de menjar per a animals Terranova cnc 25.

El Miguel Ángel Lago, treballador a les obres de la Sagrera, afegeix que en el seu cas és pràcticament impossible respectar les mesures de seguretat. “Hem d’estar un damunt de l’altre, desmuntant estructures planta a planta. Per tant, és difícil mantenir la distància mínima d’un metre i mig entre nosaltres”, lamenta.

Per intentar minimitzar riscos, els botiguers demanen la col·laboració dels clients. “Agrairíem que la gent ens pagués amb targeta: per nosaltres i per ells, perquè amb els diners es passen molts virus”, apunta la Carme Òdena, del forn Iaia Nita.

L’agraïment dels clients recompensa l’esforç

Els botiguers reconeixen que saber-se útils per als veïns els compensa l’esforç. “Als comerços ens ho estan agraint moltíssim“, diu la fornera Carme Òdena. “El barri s’ha bolcat en nosaltres. Estan contents que hi siguem, malgrat el risc”, afegeix Sánchez, de la botiga d’animals.

El farmacèutic Antoni Clapés agraeix també les mostres de suport: “Ens diuen que els moments d’agraïment que hi ha a les vuit del vespre ens els fan extensius”.