La Generalitat de Catalunya estén a tot el territori la prohibició de celebrar reunions de més de 10 persones, tant en l’àmbit privat com el públic. Aquesta prohibició, però, no inclou ni la feina ni el transport públic. Ho ha explicat el president de la Generalitat, Quim Torra, en la roda de premsa que ha fet aquest dilluns acompanyat de la consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, per donar detalls de la situació actual de la pandèmia a Catalunya.

En la mateixa compareixença, Torra també ha anunciat que es manté el tancament dels locals d’oci nocturn i la prohibició de fumar i de beure al carrer. Així mateix, ha fet una crida a la ciutadania a reduir les relacions socials i a evitar els desplaçaments innecessaris. Segons Torra, s’ha decidit aplicar aquestes mesures perquè la majoria de contagis -el 70 %- es donen en entorns socials.

Tornada a l’escola

Torra també ha explicat que aquest dimarts es donaran a conèixer els detalls del pla que s’està preparant per tornar a les escoles. Tot i això, n’ha avançat alguns detalls, com per exemple que l’ús de la mascareta serà obligatori per tots els més grans de 12 anys. L’obligatorietat serà per als més grans de sis anys a les zones on hi hagi un risc de més contagi. A més, entre el 15 de setembre i el 15 de novembre també es faran 500.000 tests PCR als centres educatius per fer un cribratge poblacional.

En l’àmbit educatiu, Torra també ha assegurat que a primària les ràtios seran inferiors a 20 alumnes per aula, mentre que a secundària i batxillerat els grups seran més reduïts del que és habitual.

Més cribratges massius

L’estratègia dels cribratges massius se seguirà estenent a més territoris, especialment en poblacions del Vallès Oriental i Occidental. A més, totes les persones que es facin la prova voluntàriament a partir d’ara hauran de signar una declaració autoresponsable segons la qual es comprometen a complir l’aïllament en cas que el test doni positiu.

Torra ha reiterat que les tres properes setmanes seran determinants per afrontar el retorn a les escoles i a la feina i ha reclamant al Govern espanyol que cal regular un subsidi de conciliació familiar per complir correctament amb els aïllaments.

Més restriccions al Vallès

La Generalitat ha anunciat també mesures més estrictes a Terrassa, Granollers, Canovelles i Les Franqueses, on s’implantaran restriccions com les de Reus. En els propers 15 dies, en aquests municipis queda prohibit el consum a les barres dels bars i es redueix al 50 % l’aforament als bars i restaurants, tant a l’interior com a l’exterior (a les terrasses).