L’Ajuntament de Barcelona ofereix als 550 centres públics i concertats de la ciutat 233 equipaments públics, parcs i places perquè tinguin espai suficient per garantir que els grups d’alumnes no es barregen entre si, en la tornada a les aules. En concret, el consistori ha posat a disposició de les escoles 74 equipaments (com el CCCB, el MACBA o el recinte de Sant Pau) i 159 parcs i places (com el Parc Güell, el Parc de la Ciutadella o la rambla de Prim).

Consulta tots els espais proposats en aquest mapa interactiu. En color verd, hi ha marcats els espais a l’aire lliure i en color taronja, els que es troben en equipaments.

Segons l’alcaldessa, Ada Colau, l’objectiu d’aquesta mesura és “fer el màxim esforç per prioritzar l’obertura de les escoles, i fer-la de forma presencial”. Colau ha insistit que “no podem normalitzar el tancament de les escoles” que hi va haver durant el confinament pel coronavirus.

Ajuntament cedeix espais escolse
Un dels espais de la Biblioteca Agustí Centelles, a la llista de l’Ajuntament

Activitats per concretar

Al llarg de les properes dues setmanes (abans de l’inici del curs, el 14 de setembre), cada centre haurà de presentar un pla explicant quines activitats vol desenvolupar als equipaments o a l’aire lliure. El tinent d’alcalde d’Educació, Joan Subirats, ha assegurat que “nosaltres posem a disposició els espais perquè els centres en facin l’ús que calgui”.

Entre les activitats que ha plantejat Subirats n’hi ha de caràcter pedagògic, fer l’hora d’esbarjo i també fer les classes presencials habituals. Les propostes que facin les escoles les validarà una oficina de coordinació per assignar cada espai a un centre.

Tauletes, neteja i reforç a la bressol

La comissionada d’Educació, Maria Truñó ha explicat altres mesures que s’han pres des de l’àmbit municipal, i que se sumen al pla de reobertura d’escoles presentat per la Generalitat. Per exemple, el Consorci d’Educació està preparant una borsa de tauletes digitals perquè, en cas de quarantena o confinament, els infants vulnerables se les puguin endur a casa per seguir l’activitat lectiva.

Ajuntament cedeix espais escoles
Un altre dels espais de la llista, amb cadires de taula incorporada i distància

També es garantirà la presència del servei de neteja als centres durant l’horari lectiu i es reforçarà l’equip d’educadors de suport a les escoles bressol, amb l’objectiu de vetllar que els grups estancs d’infants no es barregin entre ells i tinguin una bona higiene.