Joan Pons Laplana treballa d’infermer a l’Hospital de Sheffield. És un dels voluntaris que participen en la fase 3 de la vacuna contra el coronavirus que ha desenvolupat la Universitat d’Oxford. Aquest dimecres la farmacèutica Astrazeneca, que també forma part del mateix projecte, ha anunciat l’aturada temporal dels assajos del vaccí després que un dels participants hagi tingut “una malaltia potencialment inexplicable”. Pons assegura que aquest fet li dona “seguretat i confiança” perquè “si la vacuna finalment surt al mercat és perquè és segura”.

Pons va rebre una dosi de la vacuna d’Oxford el 5 de juny. Li haurien de posar una altra dosi d’aquí a unes setmanes. Diu que no ha rebut encara cap comunicació d’Astrazeneca per avisar-lo de l’aturada dels assajos, però ja sap —a través del seu hospital— que no li administraran una altra vacuna fins que no es determini la causa de la malaltia que ha propiciat l’aturada. Pons assegura que, fins ara, hi han participat 50.000 voluntaris i que aquest és el primer cas que ha necessitat assistència mèdica.

Pons remarca que el que s’ha aturat, de moment, és l’administració de més vacunes. Assegura que l’estudi continua i que la setmana vinent li faran l’analítica que té cada mes per seguir la seva evolució. També insisteix que “aquest entrebanc és normal” i acostuma a passar “en qualsevol estudi d’un fàrmac”.

Tot i així, reconeix que això podria retardar el llançament de la vacuna, previst per a principis de novembre, però confia que arribarà abans de Nadal. Assenyala que és important tenir-la per aquestes dates perquè “a l’hivern el sistema sanitari es col·lapsa” i la covid-19 augmenta encara més aquesta demanda.