diada 2020

Aquest any, la Diada 2020 haurà de ser diferent. Per evitar aglomeracions i la propagació del coronavirus, la manifestació de l’11 de setembre, organitzada per l’ANC i Òmnium Cultural, serà combinada, entre una mobilització presencial i una de virtual.

Manifestació de l’11 de setembre, descentralitzada

Les entitats sobiranistes continuen plantejant una manifestació reivindicativa, però descentralitzada, amb concentracions davant d’edificis de l’Estat. Les agències tributàries, les oficines de la Seguretat Social i les del SEPE (Servei Públic del Treball Estatal) seran els punts de reivindicació independentista per “denunciar la discriminació que pateix Catalunya”. L’ANC ha confirmat que hi haurà 107 punts de concentració arreu de Catalunya i es preveu aplegar-hi unes 48.000 persones. Així doncs, la voluntat de l’ANC és compatibilitzar el dret de manifestació al mateix temps que es garanteix la salut pública.

Per això s’han pres un seguit de mesures per garantir la seguretat dels assistents i evitar contagis. Per exemple, per poder assistir a la mobilització serà imprescindible inscriure’s a la plataforma Inscriu-me, dins el web de l’entitat. Les inscripcions permetran controlar la limitació de l’aforament. A banda, cada punt de concentració se senyalitzarà per garantir la distància de dos metres entre cada persona. O es recomana prendre la temperatura abans d’accedir a l’espai de la concentració.

Quines concentracions hi haurà a Barcelona?

A Barcelona hi haurà un acte central davant de l’oficina de l’Agència Tributària a la plaça de Letamendi. Però, a banda, hi han organitzats 11 concentracions més a la ciutat. Seran davant la seu de la Seguretat Social al carrer d’Aragó amb el passeig de Gràcia, a la plaça de Catalunya davant del Banc d’Espanya, a la plaça de la Universitat davant la seu històrica de la Universitat de Barcelona, a la plaça dels Països Catalans, a l’avinguda del Portal de l’Àngel, a la via Augusta, al carrer de Sant Antoni Maria Claret, la Meridiana, la rambla del Carmel o el passeig de Sant Joan.

Una diada amb una mobilització virtual solidària

L’ANC i Òmnium també treballen amb una mobilització virtual per reduir la concentració de gent i es farà en un format solidari.

Es farà a través del web xarxaindependencia.cat, una plataforma per recaptar diners per fer front a l’emergència social i econòmica del país. La iniciativa consisteix a comprar un codi QR que donarà accés a diversos enllaços. Allà hi haurà cinc blocs, que correspondran a cinc àmbits diferents, com la salut o la cultura, i es podrà decidir on es vol destinar la donació.

Ofrena floral a Rafael Casanova

En un inici es desconeixia si es podria acabar celebrant les tradicionals ofrenes florals al monument de Rafael Casanova i al Fossar de les Moreres l’11 de setembre. Finalment, el govern català manté la seva presència a l’ofrena al monument de Casanova, amb una delegació reduïda, i no anirà al Fossar de les Moreres.