Minuts abans de la mitjanit els més de 500 voluntaris d’Arrels Fundació ja ho tenien tot enllestit per pentinar Barcelona i enquestar les persones sense llar. L’entitat ha programat de nou una acció a l’engròs per conèixer de primera mà els qui dormen al ras, i han sortit al carrer per preguntar-los què els falta, quant temps fa que no tenen sostre o quin és el seu estat de salut. El qüestionari, però, ha inclòs una pregunta clau: si han pogut vacunar-se.

Ara que la campanya per immunitzar el col·lectiu ja ha començat, Arrels vol saber què pensen del vaccí contra la covid-19. “Ens preocupen les persones que no estan en contacte amb cap entitat social perquè potser no hi han pogut accedir”, explica Ferran Busquets, director de la fundació. Per altra banda, relata Busquets, també volen estudiar si els sensesostre són més o menys reticents a rebre la dosi i si se’ls acompanya perquè no tinguin dubtes.

“No vaig venir aquí per viure al carrer, no m’agrada”

Precisament l’Ybril Bayan ja ha rebut la vacuna de Janssen a la sala Baluard de venipunció, d’on n’és usuari. Va venir del Senegal en pastera i, en arribar, explica, va entrar a presó per tràfic d’éssers humans, un delicte que assegura no haver comès. Tot plegat encara li ha fet més difícil sortir de l’espiral. “M’agradaria treballar, per això vaig migrar. No vaig venir aquí per viure al carrer. D’on jo vinc mai no he dormit al carrer“, relata.

L’Ybril respons les preguntes de dues voluntàries d’Arrels Fundació

“Quan vius al carrer no pots tocar més fons”

Entre els inscrits per fer possible l’acció hi ha el nom d’Alfredo Pascual, un home que va estar un temps al carrer i que ara, gràcies a Arrels Fundació, té sostre i feina. “No tenir llar vol dir que t’ha fallat la situació familiar, personal i econòmica. Ja no pots tocar més fons“, lamenta l’Alfredo. Narra que, sovint, els qui estan a la intempèrie no saben on menjar, dutxar-se o guardar les pertinences, i apropar-s’hi és la millor manera d’informar-los.

Ell s’ha unit a algun dels grups que s’han repartit per la geografia de la ciutat. Al Raval cinc joves s’han estrenat en l’enquesta i han començat a pentinar el barri quan encara bullia. Després de donar voltes enmig de l’asfalt mullat, han topat amb una dona que descansava a l’accés d’un garatge. No els ha volgut respondre el qüestionari, però el grup ha seguit per arribar a la meta: “Conèixer què els passa permet donar resposta a les seves necessitats“, diu Joan Panadès, també voluntari.

Gairebé 900 persones dormen al ras

Ja fa temps que Arrels Fundació organitza accions d’aquest tipus. L’última va ser l’any passat, el novembre del 2020, i el 47 % dels enquestats va explicar que la seva situació havia empitjorat com a conseqüència de la pandèmia. A banda d’això, el recompte més recent data de finals de maig: el va dur a terme la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL). Mig miler de voluntaris van recórrer la ciutat i van topar-se amb gairebé 900 persones dormint al ras.