La Plataforma Estatal d’Organitzacions de Familiars i Usuaris de Residències reclama als governs autonòmics que habilitin definitivament l’entrada de familiars a les residències de gent gran. En un comunicat, consideren que el règim de visites vigent actualment els imposa unes limitacions “salvatges, inhumanes i il·legals”, tenint en compte que ja no hi ha estat d’alarma i que la vacunació s’ha completat fa setmanes als més de 5.000 geriàtrics de tot l’estat.

L’entitat també demana a la Fiscalia General de l’Estat i a les fiscalies superiors de les diverses comunitats autònomes que investiguin si, amb aquestes limitacions, s’estan vulnerant drets fonamentals i constitucionals de les persones residents i de les seves famílies. El ministeri públic ja investiga 230 residències de gent gran per la gestió que van fer durant la pandèmia.

Visites setmanals i amb durada limitada

La plataforma denuncia que la situació als centres de gent gran és “incongruent i contrària a la lògica”, amb visites d’un màxim de tres hores setmanals de mitjana en moltes comunitats. En el cas de Catalunya, consideren que la normativa “és molt ambigua” i deixa la decisió sobre les visites “en mans de les operadores”, que acaben imposant una o dues visites setmanals de 45 minuts de durada.

Els familiars lamenten que han patit “una reculada inexplicable” des del juliol del 2020 —encara sense vacunació—, quan les administracions van permetre visites fins i tot diàries. I creuen que les residències s’han convertit en “búnquers d’impossible accés” on no es respecten els drets fonamentals dels residents i on s’està limitant “el paper vigilant” dels familiars en relació amb les condicions de vida dels interns. Per això demanen la intervenció del ministeri públic davant d’un context en què asseguren que les persones que viuen en residències “no estan sent tractades com a ciutadans de ple dret”.