Persones sense llar

Gairebé tots els municipis de la comarca del Barcelonès s’han conjurat aquest dimecres per comptar les persones que dormen al carrer. Diverses entitats socials s’han organitzat per pentinar quatre localitats: Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i, per primer cop, l’Hospitalet de Llobregat. A la ciutat, el recompte el planifica la Xarxa d’Atenció a Persones sense Llar (XAPSLL), formada per 33 organitzacions i l’Ajuntament.

A la mitjanit d’aquest dimecres, petits grups de voluntaris es distribuiran per 287 zones que s’han delimitat a Barcelona. L’activitat s’allargarà fins a les 2 h i l’objectiu és conèixer el nombre de persones que dormen al ras i en equipaments en una nit concreta, així com detectar espais nous de pernocta. Cada grup haurà de comptar les persones sense sostre que trobi a la zona assignada i indicar-ne el lloc exacte i el sexe.

500 inscrits per al recompte a Barcelona

Fa uns dies la XAPSLL va fer una crida per aconseguir 1.000 persones voluntàries per a l’acció però només s’ha arribat a la meitat: s’hi han inscrit uns 500 ciutadans. En l’últim recompte de carrer organitzat per la xarxa, el maig del 2018, hi van participar prop d’un miler de voluntaris que van detectar 956 sensesostre. Ara bé, el cens més recent és el d’Arrels Fundació, de fa un any, en què es van localitzar 1.239 persones dormint al ras.

L’Hospitalet acull el primer recompte de sensellar

En consonància amb Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat també acull aquest dimecres un recompte propi, que, en aquest cas, es tracta d’una acció pionera: és el primer que es realitza a la ciutat. L’han impulsat entitats com la Fundació la Vinya, Càritas, la Creu Roja i les parròquies de l’Hospitalet, amb la col·laboració d’Arrels Fundació. La previsió és que hi participin uns 150 voluntaris, que es distribuiran pels sis districtes.

Sensellar enquesta Arrels 2020
Les pertinences d’una persona sense llar, davant del Mercat del Fort Pienc

Els municipis del Barcelonès que també han escollit el 19 de maig per comptar les persones que dormen al carrer, als portals d’edificis o en vehicles són Badalona i Santa Coloma de Gramenet. La Taula sense Llar badalonina ha planejat el tercer recompte de la ciutat, que l’any passat es va anul·lar per la pandèmia. A Santa Coloma de Gramenet, ha estat l’entitat Ningú sense Llar Gramenet qui l’ha organitzat a les 21 h.