A la porta del centre obert d’Arrels Fundació, al Raval, s’hi respirava aquest dijous al matí un aire diferent: les persones sense llar usuàries hi feien cua per rebre la punxada contra la covid-19. Aquesta setmana la campanya de vacunació del col·lectiu agafa embranzida i al centre fins a 62 usuaris han rebut el vaccí de Janssen, d’una sola dosi, sense tenir en compte l’edat o si tenen targeta sanitària.

L’entitat ha posat a disposició l’espai i els encarregats de fer-ho possible han estat els professionals del CAP Drassanes. Que els immunitzin és, per Ferran Busquets, director d’Arrels, una molt bona notícia, sobretot perquè es tracta de població de salut fràgil. “La vacunació apropa les persones sense sostre al sistema de salut pública, i això és molt important perquè algunes d’elles tenen patologies greus“, explica.

“Ara estic més tranquil. Ho fas per a tu mateix, però també per als altres”

El procés ha estat d’allò més ràpid i s’ha allargat tan sols cinc minuts en cada cas: els sanitaris han registrat cadascú a la base de dades i, tot seguit, els han fet passar en una altra sala per injectar-los la dosi. El Giorgio Ossola ha estat un dels primers a rebre-la: “No ha estat res, estic bé […] Et vacunes no només per a tu mateix, sinó també per als altres”, relata. Afirma que està més tranquil, com també ho asseguren la majoria de vacunats.

Giorgio Ossola rep la vacuna de Janssen al centre obert d’Arrels Fundació

Tot i que s’hi havien inscrit 83 sensesostre, finalment s’hi han acostat menys persones, poc més de 60. De fet, alguns, malgrat haver rebut la dosi, encara tenien dubtes i reticències. “Penso que és necessària i que s’ha de fer, però de ganes no en tenia“, diu Camilo Méndez. I una altra persona que no té llar afegeix: “Em vull vacunar però tinc una mica de por. No crec en el coronavirus”.

Divendres s’hi suma la parròquia de Santa Anna

La vacunació dels qui no tenen sostre s’enceta mesos després que arribessin els primers vaccins a Catalunya. Actualment, almenys 600 persones d’equipaments municipals ja tenen la de Janssen i aquest divendres al matí serà el torn dels usuaris de l’hospital de campanya de la parròquia de Santa Anna.