Uns 750 voluntaris d’Arrels Fundació han sortit aquest dijous al vespre per enquestar les persones sense sostre a Barcelona. Entre les 20 i les 23 h, diversos grups han recorregut els barris per conèixer com viuen la pandèmia del coronavirus aquells que no tenen llar i saber quanta gent està al carrer. Segons l’últim cens de l’entitat, més de 1.200 persones dormen a la intempèrie cada nit a la ciutat.

Amb l’enquesta ─ se n’han fet més de 350─ se’ls ha preguntat, per exemple, què necessiten, si reben atenció dels Serveis Socials o quina és la seva trajectòria vital. “A més, volem esbrinar quin ha estat el seu itinerari abans d’arribar a Barcelona per saber si els altres municipis no els ofereixen recursos”, explica Ferran Busquets, director d’Arrels. Creuen que els resultats serviran per insistir a les administracions que cal millorar l’atenció al col·lectiu, sobretot en plena crisi sanitària.

Arrels enquesta sensellar
Unes 10 persones dormen cada nit a la plaça del Fort Pienc

Centenars de voluntaris gairebé a tota la ciutat

Els centenars de voluntaris han fet petits grups i s’han repartit per gairebé tota la ciutat. Enguany, seguint les restriccions per la covid-19, cada grup ha sortit directament de casa seva ─no s’han reunit al centre de l’entitat, al Raval─ i s’ha prioritzat que no es moguessin del seu barri per fer l’enquesta. Al Fort Pienc, per exemple, tres joves s’han centrat sobretot en la zona del mercat. Allà hi viuen una desena de persones, com el Jordan i la Maria.

Arrels enquesta sensellar
El Jordan prepara el sac de dormir sobre quatre cartrons

El Jordan no és la primera vegada que dorm al carrer. Lamenta que sortir-se’n ara és més difícil perquè, amb el virus, “costa molt trobar feina“. D’altra banda, explica, també és més complicat cobrir les necessitats bàsiques. Quan bars i restaurants estaven tancats, per exemple, trobar un bany era missió impossible. El Jordan descansa just a la porta del Centre Cívic Ateneu Fort Pienc, amb dos companys.

Arrels enquesta sensellar
La Maria i la seva parella, en un banc de la plaça del Fort Pienc

L’única dona entre 10 homes

La Maria i la seva parella dormen entre cartrons a tocar del Jordan. Estan al carrer des de fa un any perquè, relata ella, van entrar al pis on vivien i els ho van robar tot, passaport rus inclòs. Ja fa temps que intenten refer-se i començar de zero, però la pandèmia no ha fet més que posar-los obstacles. La Maria és l’única dona entre 10 homes que passa la nit als voltants del mercat. Narra que sempre dorm amb un ull obert per por i que, durant hores, no s’atreveix ni a fer pipí.