L’objectiu és vacunar el màxim de gent possible. I, per això, l’atenció primària fa mans i mànigues per informar i convèncer tots aquells que d’entrada no s’haurien vacunat. Hi influeixen factors idiomàtics, de bretxa digital i socioeconòmics. Però també falses creences que els professionals sanitaris han de combatre.

“Teníem dificultats per vacunar la població musulmana perquè hi havia una falsa creença que la vacuna contenia partícules de porc”, ha explicat en roda de premsa la responsable de l’àrea d’infermeria i continuïtat assistencial de l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’ICS, Mar Isnard Blanchar.

L’ajuda dels líders informals, un element clau

Isnard també ha assenyalat les trucades personalitzades dels sanitaris dels CAP com l’eina principal per convèncer aquesta població. Però n’hi ha més. Es demana ajuda a associacions de veïns, a escoles d’adults, a líders informals de les comunitats i, també, a centres de culte. “Les dones d’algunes cultures tenen un món social molt petit i no hi arribem. Gràcies als líders d’aquests centres hi podem arribar”.

Captació directa als CAP

També es duen a terme jornades de portes obertes per vacunar-se sense agafar cita. I captació directa des dels CAP. Quan, per exemple, algú hi va per un altre motiu: “Ve, el convenço i el vacuno, no se m’escapa. No li ho faig complicat, hem de fer-ho fàcil”.

Aquestes estratègies estan aconseguint millorar els percentatges de vacunació a casa nostra i ens apropen encara més a la immunitat de grup.