La Biblioteca Bon Pastor és un dels 25 punts de suport a la vacunació que l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa a principis de juny a sis districtes. L’equip liderat per la directora de la biblioteca, Virgínia Cierco, ja es coneix com a les noies de les vacunes per l’ajuda que ofereixen als veïns del barri en la gestió per demanar cita prèvia de la vacuna de la covid.

Manca d’informació i bretxa digital

Segons Cierco, s’han trobat que molts veïns esperaven que els truquessin i no eren conscients que podien demanar cita a través del web. Per això, a través del boca-orella i missatges a través de les xarxes socials, el personal de l’equipament ha anat avisant d’aquest acompanyament que ofereixen. A més, també ho han anunciat amb un cartell al taulell del servei de préstec de l’equipament.

La bretxa digital i la manca d’habilitats informàtiques és un altre dels factors que s’han trobat. “Entrar a l’enllaç i poder treure la cita els costa. O en troben només fora de la ciutat”, explica Mercè Ortiz, educadora social. Una de les usuàries, Marina Burrut, només té bones paraules per a aquest servei: “És genial: t’ho expliquen molt bé i tenen molta paciència. I marxes d’aquí alleujada, perquè saps que t’ho solucionaran”, conclou.

Aquest servei els ha fet guanyar el sobrenom de les noies de les vacunes. De fet, expliquen que, fins i tot, alguns veïns s’han apropat a la biblioteca pensant que els vacunarien allà mateix.

Més enllà de les vacunes

Demanar cita per vacunar-se, però, no és l’únic tràmit al qual ha ajudat el personal de la biblioteca. A la tornada del confinament, molts veïns s’hi van adreçar per sol·licitar ajuda per realitzar tasques administratives diverses.

Arran de l’aprovació de l’ingrés mínim vital anunciat pel Govern espanyol, diversos usuaris van anar a demanar un cop de mà per tramitar-lo. Mercè Ortiz, educadora social de la biblioteca, assegura que hi anaven fins a sis persones cada dia. De fet, les entitats socials ja van alertar de la dificultat de sol·licitar-lo.

Finalment, a través del Pla de barris, es va contractar una persona per fer aquesta tasca. Tot i això, hi ha molts veïns que encara acudeixen a la biblioteca.