El certificat digital de la UE facilitarà la mobilitat comunitària aquest estiu. A més, soluciona alguns problemes que tenien alguns passatgers fins ara. Un dels que feia setmanes que reivindicaven les agències de viatge era que els certificats de vacunació o de PCR només es facilitaven en català o castellà, quan per agafar un vol és necessari en anglès.
De fet, algunes persones no van poder viatjar per l’idioma dels documents. És el que li va passar a María Estévez: el 22 de maig havia de volar a Brussel·les per anar a veure la seva filla, que viu allà. Tot i que duia un certificat de vacunació i un altre amb una PCR negativa, no va poder pujar a l’avió perquè cap dels papers no estava en anglès.
Infermera de professió, reconeix que era conscient de la normativa però va donar per suposat que podria volar perquè tant el català com el castellà són idiomes oficials de la UE. A més, en aquell moment no sabia com aconseguir els documents en anglès. “Després m’he assabentat que algun metge ha fet un informe en anglès, però no tots els metges ho fan“, afirma.
Dubtes sobre els viatges extracomunitaris
Amb el certificat europeu, aquesta situació ja queda resolta perquè facilita els documents en els idiomes necessaris. Però això no vol dir, ni de lluny, que s’acabin les complicacions a l’hora de viatjar en temps de covid. Les agències de viatges tenen dubtes de què caldrà fer davant dels trajectes internacionals fora de la UE.
En aquests casos cal mirar no només els requisits d’entrada que demana el país on es vol anar de vacances, sinó també els que demana el propi país per tornar. I per complicar encara més la situació, durant el viatge les restriccions poden canviar d’un dia per l’altre.
Eva Pastallé, propietària de Somni Viatges, explica, per exemple, que per tornar de Costa Rica calia una PCR negativa de les 72 hores anteriors, una restricció que ara ha canviat i és de 48 hores. “Hi tinc uns clients, els havia dit que s’havien de fer una PCR avui i ara se l’han de fer un dia després perquè si no no arribem a complir la normativa que van canviar abans d’ahir”, relata.
Tot plegat fa que els viatgers i les agències de viatges hagin d’estar molt pendents de totes les normatives i documents necessaris. El sector turístic tem que aquesta incertesa empenyi moltes persones a posposar els viatges per a l’any vinent. Amb tot, estaran contents si aquest any arriben al 30 o 40 % de les reserves de viatges del 2019.