Faltava ben poc perquè el rellotge marqués la mitjanit i a Barcelona 633 voluntaris ja ho tenien tot enllestit per sortir a patrullar. Aquest dimecres a la nit han comptat la gent que dorm al carrer a la ciutat en una acció organitzada per la Xarxa d’Atenció a Persones sense Llar (XAPSLL). En total, han localitzat gairebé 900 persones dormint al ras. betevé ha acompanyat un petit grup de participants que ha pentinat part de Sants.

El centre social Sant Pere Claver – Cal Muns, al carrer de Gavà, ha funcionat com a punt de trobada del recompte 2021 al districte de Sants-Montjuïc i a les 0 h, puntuals, han sortit d’allà tots els voluntaris. Ara bé, no sense abans unir-se en grup, tenir una zona assignada i havent fet un repàs d’última hora. Del centre n’han partit amb mapa i bolígraf a la mà, i tots tenien l’aplicació mòbil de la XAPSLL ben apresa.

Un grup de voluntaris comença el recompte de persones sense llar

David Vázquez, un dels coordinadors de l’acció, ha fet equip amb dos voluntaris: el Marcelo i la Núria González, pare i filla de la Garriga, que fa temps que col·laboren en família als recomptes de sensesotre que es programen a Barcelona. “Localitzar i comptar els qui dormen al carrer ens ajuda a buscar solucions per al col·lectiu”, apunta el pare, agraït de poder aportar el seu granet de sorra.

“Per què deixem que hi hagi gent dormint al carrer?”

Segons Vázquez, per “frenar el sensellarisme a la capital catalana necessitem que la ciutadania entengui que no es tracta d’una realitat invisible”. “Hem après a ignorar-ho i a passar pel costat sense fixar-nos-hi […]. Penso que aquesta xacra ens hauria d’implicar a tots. Per què deixem que hi hagi gent dormint al carrer?”, es pregunta la Núria. A pas decidit, han comprovat tots els racons: portals, caixers i, fins i tot, vehicles.

Quan passaven 30 minuts des que havien començat han trobat la primera persona sense llar, que descansava entre cartrons en un garatge del passatge de Serra i Arola. L’han registrat a l’app: hi han indicat el lloc exacte, el gènere i si li feia costat algun animal de companyia; un procediment que s’ha seguit a tot Barcelona. Entre la plaça del Centre i el passeig de Sant Antoni han detectat sis persones dormint al ras.

D’alberg en alberg o a la intempèrie

I a la llista dels equips que han pentinat Sants-Montjuïc de ben segur que hi apareix l’Omar, encara que sigui només com una xifra. Fa 20 anys que va arribar a Barcelona procedent de l’Índia i bona part del temps l’ha passat d’alberg en alberg o a la intempèrie. “Vaig estar en un centre a Sant Martí i, més tard, a la Zona Franca”, relata.

L’Omar fa anys que viu al carrer a Barcelona

Menys voluntaris que a l’últim recompte

En l’edició d’aquest 2021 hi han participat gairebé la meitat de voluntaris que en l’últim recompte de la XAPSLL, en què van col·laborar prop d’un miler. Des de l’organització ho atribueixen a dues raons: a la pandèmia del coronavirus ─que hi pot haver frenat la participació─ i als recomptes que s’han fet en altres ciutats veïnes, que potser n’han absorbit alguns.

Enguany, a més, cada grup de voluntaris ha rebut formació telemàtica per respectar les restriccions anticovid. Ara bé, tota la informació que han captat durant la nit s’ha centralitzat en un únic punt de la ciutat. Des d’una seu central, un equip de la XAPSLL ha recollit les dades: s’han establert a l’oficina de la cooperativa d’economia social Suara, a la ronda de la Universitat.

Badalona, Santa Coloma i l’Hospitalet compten en paral·lel

Barcelona no ha estat l’única ciutat de la comarca que ha comptat les persones que dormen al carrer. També ho han fet, de manera paral·lela, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i, per primer cop, l’Hospitalet de Llobregat, el segon municipi més poblat de Catalunya. Segons la xarxa, que s’hagin animat a fer-ho altres localitats de l’àrea metropolitana és “rellevant”, perquè el sensallarisme és una xacra que “no afecta només Barcelona”.