Persones amb mascareta al carrer

La mascareta és obligatòria a Catalunya, tant al carrer com en els espais tancats. La Generalitat va fer-la recomable des de l’inici de la desescalada, a l’inici del mes de maig. En un primer moment, la Generalitat ho recomanava fins que va decidir fer-la obligatòria, primer en espais tancats i després també al carrer, encara que es mantingui la distància entre les persones. Les han de dur tots els ciutadans a partir dels 6 anys, sinó pot haver-hi multes.

Tot i que actualment ja hi ha molt d’estoc de tot tipus de mascaretes a les farmàcies i als comerços, hi ha qui ha optat per fer una mascareta a casa, amb roba o altres materials. I no només és obligatori que els adults en duguin una, sinó que també s’aconsella fer mascaretes infantils. Molta gent ja ha optat per fabricar mascaretes casolanes fixant-se en diversos tutorials penjats a les xarxes. També s’han compartit un munt d’imatges de mascaretes fetes a casa amb tot tipus de materials, però les autoritats alerten que no totes les mascaretes tenen la mateixa eficàcia.

De quin material fer la mascareta?

Cal que estigui feta de teixits hidròfugs que expulsin la humitat, com ara samarretes 100 % de cotó o fundes de coixí, “amb una eficiència de filtratge del 69 % i el 61 %, respectivament”, o tovalloletes humides de bebè assecades. Si es fa una mascareta casolana s’ha de tenir en compte la forma, per tal que cobreixi bé des de dalt del nas i fins a la barbeta, cobrint completament el nas i la boca.

Experts de la Universitat de Cambridge han provat diversos materials per saber quin és el millor a l’hora de fabricar mascaretes casolanes. La mascareta mèdica continua sent la millor opció, ja que captura en un 89 % les partícules del virus, però, si no, també es pot optar per utilitzar una bossa d’aspiradora (86 %), un drap de cuina o tovallola (73 %), cotó mesclat amb altres materials (70 %), funda de coixí antimicrobis (68 %), lli (62 %), funda de coixí estàndard (57 %), seda (54 %), cotó 100 % (51 %) o una bufanda (49 %).

Com posar-se una mascareta quirúrgica?

Salut explica que cal rentar-se les mans. Agafar la mascareta quirúrgica i col·locar la part interior, la de color blanc, tocant a la cara, tenint en compte a situar la part més ferma, on hi ha un ferro, a sobre del nas. Després cal posar-se les gomes rere les orelles i, a continuació, fixar la mascareta prement sobre del nas per adaptar el ferro a la forma del nas. Finalment cal comprovar que tapi tota la barbeta.

La mascareta és obligatòria per sortir al carrer?

Sí. És obligatori dur mascareta per sortir al carrer i en espais tancats tant si es manté la distància mínima de seguretat de dos metres com si no.

Qui ha de dur mascareta?

La mascareta és obligatòria per a tots els ciutadans a partir de 6 anys i de 3 a 5 anys, és recomanable. No n’han de dur aquelles persones que tinguin dificultats respiratòries i aquelles que ho tinguin contraindicat per motius de salut, discapacitat o dependència.