Conversa entre dos sanitaris al passadís d'un hospital
Imatges de Francisco Àvia_Hospital Clínic

Un equip d’investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i l’Hospital del Mar han començat un estudi d’àmbit estatal per determinar quins són els efectes de la pandèmia del coronavirus en la salut mental dels treballadors sanitaris i la resta d’essencials, així com dels malalts per covid-19 i, en últim terme, de la població en general. L’objectiu de l’estudi, que està finançat pel Ministeri de Ciència i l’Institut de Salut Carlos III, és dimensionar-ne l’afectació i establir protocols preventius nous.

Com un desastre natural

L’IMIM explica en un comunicat que les pandèmies com l’actual tenen unes conseqüències per a la salut mental similars a les que causen els desastres naturals com els huracans, les inundacions o els terratrèmols. Els experts asseguren que està demostrat que aquestes circumstàncies augmenten l’estrès agut i els símptomes d’ansietat i depressió. I poden desencadenar addicions i l’aparició de trastorns mentals.

Els sanitaris, els més vulnerables

Els efectes en la salut mental de la pandèmia afecten especialment els sanitaris, el col·lectiu més vulnerable, el més exposat als contagis i amb una gran sobrecàrrega de treball. “La magnitud de la pandèmia de covid-19, sense precedents històrics recents, la manca, de moment, de tractaments i vacunes efectius, i el risc de potencials rebrots suposen un estrès important en el nostre col·lectiu”, afirma Jordi Alonso, director del Programa d’epidemiologia i salut pública de l’IMIM i investigador principal de l’estudi. Alonso explica que l’estudi permetrà “entendre millor els factors de risc de desenvolupar trastorns mentals i tractar d’identificar les necessitats d’atenció i suport emocional”.

L’estudi es fa arreu de l’estat espanyol, amb professionals d’altres centres hospitalaris i d’atenció primària de Catalunya, la Comunitat de Madrid, el País Basc, València, Castella i Lleó i Andalusia. Els primers resultats arribaran en els propers mesos.