Sala espera CAP

Els pediatres de la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i d’Atenció Primaria (SEPEAP) han fet una crida a reforçar l’atenció primària un cop passat el pic de la pandèmia. Els professionals expliquen que l

‘evolució positiva de les dades sanitàries del coronavirus està permetent la desescalada progressiva de l’estat d’alarma i, de retruc, els centres tornen a ser a primera línia de l’atenció sanitària. Asseguren que serà fonamental reforçar l’atenció primària, dotant-la de recursos materials i de personal, per poder donar resposta als casos de covid-19 i als pacients que tinguin altres patologies.

Evitar el col·lapse del sistema

La SEPEAP ha explicat en un comunicat que tot fa pensar, que durant l’aïllament, molts ciutadans no acudien als centres d’atenció primària per por a contagiar-se. De fet, la Societat preveu que en les properes setmanes augmentin les peticions de visites que se sumaran als nous contagiats per coronavirus i això podria causar el col·lapse si no s’està a punt. En la mateixa línia, en els darrers dies, el sindicat de Metges de Catalunya ja ha alertat del risc de saturació dels centres d’atenció primària.

PCR i formació del personal

Els professionals apunten que, a partir de la tardor, rebran malalts que tindran símptomes compartits amb la covid-19 com la grip, l’adenovirus, l’enterovirus o el rotavirus. Per aquesta raó, la SEPEAP demana que es formi bé a tot el personal, que es proporcionin tots els equips necessaris i els elements de protecció. A més, consideren que els centres d’atenció primària seran fonamentals en el control de la pandèmia i, per això, reclamen que es garanteixi que els centres tenen prou tests diagnòstics. I, de fet, aquest dilluns ja s’hi han començat a fer les primeres PCR a les regions sanitàries en fase 1.