Primer pla mascareta dispensada en farmàcia

El Govern espanyol ha posat fre als preus abusius de productes sanitaris de protecció, com ara mascaretes, guants o solucions hidroalcohòliques, i n’ha establert un preu màxim de venda al públic, amb l’IVA inclòs. Aquest dijous ha avançat que les mascaretes quirúrgiques costaran un màxim de 0,96 cèntims, menys d’un euro.

El preu dels gels i les solucions hidroalcohòlics dependrà de la quantitat que es vulgui adquirir. Els envasos de fins a 150 ml costaran, com a màxim, 3,15 euros (0,021 €/ml). El preu dels envasos d’entre 150 i 300 ml no podrà superar els 5.40 euros (0,018 €/ml). Finalment, els envasos més grans, els que continguin entre 300 ml i 1 l, es podran adquirir per 15 euros com a molt (0,015 €/ml). Properament el Ministeri de Sanitat donarà a conèixer el preu d’altres productes com ara les mascaretes higièniques.

Amb aquesta mesura es vol garantir que la ciutadania pugui accedir a aquests productes per evitar contagis i poder fer front al coronavirus. A més, s’han ordenat canvis en l’etiquetatge de les mascaretes, que hauran d’incloure tota la informació del producte, com ara l’eficàcia de filtració bacteriana, les recomanacions d’ús o el període recomanat per fer-les servir.

Un preu màxim per a productes sanitaris de protecció

El preu màxim de venda al públic s’ha establert des d’aquest divendres i ho ha decidit la Comissió Interministerial de Preus dels Medicaments. En el text que regula aquestes mesures excepcionals hi han treballat els ministeris de Sanitat i Consum, Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Hisenda, Indústria i Turisme i la Comissió Nacional del Mercat i la Competència, juntament amb les comunitats autònomes.

Etiquetatge amb tota la informació: l’eficàcia contra els bacteris i les recomanacions d’ús

Les etiquetes de les mascaretes higièniques hauran d’indicar la denominació del producte, la composició, el període recomanat d’ús, les característiques essencials i la talla, si escau. També el lot de fabricació, el lloc de procedència, les advertències sanitàries i les recomanacions d’ús, de col·locació i de manteniment, així com l’eficiència de filtració bacteriana i de respirabilitat i el preu final.

Un dels elements més importants a fixar-se és el de la filtració bacteriana, és a dir, l’eficiència que té la mascareta per evitar la penetració dels bacteris, que ha de ser igual o superior al 90 %. La respirabilitat ha de ser inferior al 60Pa/cm². Tota aquesta informació per als usuaris es podrà trobar en instruccions o documents que acompanyin el producte.

Pel que fa a les mascaretes higièniques reutilitzables, l’etiquetatge haurà d’indicar el nombre de rentats màxim que es poden fer i explicar el mètode de neteja recomanat. A més, la venda d’una sola unitat de mascareta quirúrgica que no estigui empaquetada de manera individual només es podrà fer a les farmàcies i amb les mateixes garanties que les envasades.

Distingir els productes adequats per prevenir la covid-19

L’odre del Govern publicada al BOE conclou que la ciutadania “ha de disposar de tota la informació suficient per a la compra de productes que previnguin de la infecció per coronavirus, per tal de distingir entre els que sí que són adequats dels que no ho són, i ha d’accedir-hi en condicions que evitin situacions abusives en el preu“.