(ACN) Quan queda poc més d’un mes per Setmana Santa, la cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Magda Campins, crida a ser conscients del moment i no relaxar mesures. “No podem salvar la Setmana Santa com vam salvar Nadal perquè ja hem vist el preu que n’hem pagat“, assegura. Campins alerta que si es fa, en un context amb més circulació de noves variants, la situació pot ser crítica. En línies generals, és partidària de “no relaxar més” i, en cas que es faci per motius econòmics, fer-ho de manera “molt mínima” i en allò “que impliqui menys contagis”.
La doctora explica que fins fa quatre o cinc dies la situació epidemiològica era de davallada important de la tercera onada. I considera que, tot i que es podia pensar que en unes setmanes s’arribaria a una situació de control, aquest escenari s’allunya per la circulació de les variants noves. I, de fet, afirma que la circulació de la britànica és “molt alta” a Catalunya.
Temor a una quarta onada
Campins avisa que en els propers dies la velocitat de propagació, l’Rt, pot arribar a l’1 i llavors, diu, s’entrarà en una fase d’increment de casos. “Ens preocupa perquè són variants molt més contagioses i, quant a mesures a aplicar per intentar tallar les cadenes de transmissió, no n’hi ha més”, apunta.
Per això, la doctora ho veu clar: “Si flexibilitzem les mesures per donar una mica de respir a l’economia tornarem a tenir una quarta onada, que pot ser més perillosa que la tercera“. Argumenta aquesta idea sobre el fet que la pressió assistencial és molt més alta ara. I insisteix que “en la situació en què estem ara si això es produís, seria terrible“.
Alerta que una situació així podria obligar suspendre cirurgies i deixar d’atendre determinades patologies, cosa que, assegura, els grans hospitals no han fet durant la segona i tercera onada.