El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha destacat l’eficàcia de la vacunació respecte a la mortalitat causada pel coronavirus. En aquest sentit, ha explicat que la taxa de mortalitat per la covid l’any 2020 era de 16.000 persones per 100.000 habitants, mentre que amb els càlculs i les xifres recollides fins ara estimen que el 2021 serà de 2.500 defuncions per cada 100.000 habitants. Aquesta reducció “dràstica”, segons Argimon, significa que la vacunació evita entre 600 i 650 morts per covid-19 al mes.

Pel secretari de Salut Pública aquesta xifra, arrodonida i que parteix d’una estimació, demostra la “importància i l’efectivitat de la vacunació” i per això ha insistit en la necessitat que la població rebi el vaccí. Ho ha dit en una roda de premsa aquest dimarts a la tarda en què precisament s’ha detallat que la campanya de vacunació avança a bon ritme malgrat els incidents inicials i els retards puntuals en l’arribada de les dosis.

La vacunació de persones d’entre 45 i 55 anys s’anunciarà les properes setmanes

La sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha explicat la segona etapa de la vacunació, prevista a partir del març, s’ha avançat i que en les properes setmanes anunciaran l’inici de l’administració dels vaccins a persones d’entre 45 i 55 anys. De fet, Cabezas no descarta que al juny ja hi hagi el 40 % de la població catalana vacunada.

A preguntes dels periodistes, ha aclarit que s’està treballant en una estratègia específica per a persones de risc alt i molt alt, com, per exemple, malalts de càncer o amb problemes cardiovasculars de fins a 60 anys. La previsió és que aquest grup es vacuni en paral·lel a la resta tot i que encara s’està treballant en el protocol.

La vacuna és plenament efectiva contra la variant britànica
Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública

Amb tot, la variant britànica va guanyant terreny i ja està darrere del 40 % dels positius a Catalunya, segons les xifres del Departament de Salut. Tot i que és més contagiosa, Argimon ha volgut deixar clar que no resisteix a la vacuna: “La vacuna és plenament efectiva contra la variant britànica”, ha insistit. A més, ha citat estudis dels darrers dies en què es demostra l’efecte de la vacuna al Regne Unit, on la variant britànica predomina “pràcticament al 100 %”.