Els casos de coronavirus a Barcelona confirmats en la tercera onada han estat més nombrosos en la població d’edat més avançada, concretament, amb més de 85 anys. Segons les dades de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), la incidència en aquesta franja d’edat va marcar un pic de 521 positius per cada 100.000 habitants del 18 al 24 de gener. Per contra, el registre màxim de la segona onada es va donar en ciutadans d’entre 15 i 24 anys a finals d’octubre, amb més de 540 contagis per cada 100.000 habitants durant dues setmanes.

Les onades de la pandèmia es marquen al gràfic en vermell més fosc. D’aquesta manera, podem visualitzar una franja de quadrets més fosca, que s’estén a totes les edats, entre mitjans d’octubre i mitjans de novembre. Aquesta zona coincideix amb la segona onada de la covid-19 i té registres més elevats entre la població de 15 a 24 anys, seguida de la de 25 a 34 i de 45 a 55.

Els majors de 85 anys, més afectats al gener

A partir del gener s’intueix la tercera onada perquè els colors del gràfic tornen a enfosquir-se. En aquest cas, però, la població amb més de 85 anys destaca per sobre de la resta amb un pic setmanal de 521 positius per cada 100.000 habitants. Tot i que la incidència del virus en la tercera onada està més repartida en totes les edats, els ciutadans de 65 a 74 anys són els menys afectats.

El càlcul d’aquesta incidència de coronavirus segons els anys de la població té en compte el nombre de barcelonins que hi ha a cada franja d’edat i ho calculem per cada 100.000 habitants. Ara bé, en l’anàlisi també caldria tenir present les proves fetes a cada sector de la població.

Proves fetes per franges d’edat

El Departament de Salut publica les dades de proves PCR i tests d’antígens fets per edats. Estan segmentades per franges més àmplies que les dels positius confirmats però serveixen per dibuixar un context. Aquesta divisió no permet diferenciar amb detall el que està passant dins del bloc comprès entre els 15 i els 64 anys.

 

En el gràfic anterior es pot detectar que en la segona onada es van fer més PCR i tests d’antígens als menors. A finals d’octubre, gairebé es va arribar a les 30.000 proves per cada 100.000 habitants entre els zero i 14 anys.

En la tercera onada, les proves fetes a la població més gran de 75 anys va destacar la setmana de Nadal i després de Reis. Això pot passar després de detectar un positiu en una residència geriàtrica, ja que posteriorment es fan proves a tots els residents. El protocol és el mateix a les escoles. Possiblement per això els dos extrems destaquen al gràfic. La franja dels zero als 14 anys torna a enfosquir-se després de les vacances escolars de Nadal, amb una taxa de més de 25.000 proves setmanals fetes la segona quinzena de gener.