La irrupció del coronavirus va paralitzar bona part de l’activitat hospitalària no urgent durant el 2020, i això ha afectat també la detecció de casos de càncer. Durant la primera onada, els seguiments dels malalts es van preservar però els diagnòstics van caure un 38 % i, tot i que després s’ha intentat recuperar temps perdut, el balanç del 2020 és d’un 12 % menys que altres anys. Una xifra que seria positiva si fos real i no resultat d’una manca de cribratges i proves diagnòstiques.

No és que les malalties hagin desaparegut, sinó que no s’estan diagnosticant
doctor Josep Tabernero, director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO)

La situació de casos avançats i les conseqüències per a la salut psicològica dels pacients ja es va detectar a l’octubre. Des del Servei d’Oncologia Mèdica del Vall d’Hebron s’alerta que la situació podria repetir-se al llarg d’aquest 2021 en funció de l’evolució de la pandèmia. “Els casos que no es van detectar el 2020 sortiran aquest any. Potser una mica més avançats, i si podem treballar. Si no podem treballar, perquè el sistema es torna a col·lapsar, ens tornarem a trobar en la mateixa situació”, afirma en una entrevista a l’ACN el doctor Josep Tabernero, cap del servei i director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO).

Un problema de recursos

El problema rau, segons l’expert, en uns recursos limitats. “Si fas un TAC per diagnosticar complicacions de la covid-19, no en pots fer per diagnosticar càncers de pulmó. Has d’hipertrofiar recursos, mentre que la composició d’un hospital es basa en la proporció. Si magnifiques una àrea, la resta queden disminuïdes”, explica el doctor Tabernero.

Cribratges aturats

Sempre s’ha insistit en la importància dels cribratges per detectar càncers en estadis inicials i maximitzar les possibilitats de supervivència. Però la primera onada va fer saltar les programacions de cribratges, com ara els més habituals, els de càncer de mama i el de còlon. L’oncòleg assenyala que aquesta situació fa que estiguin diagnosticant alguns casos de càncer més avançats. Salut i els centres sanitaris estan fent esforços per recuperar els retards acumulats en aquests cribratges.

La por als hospitals durant la covid-19

Més enllà del col·lapse hospitalari, el doctor Tabernero també atribueix la caiguda de les deteccions a la por de la ciutadania a anar als centres sanitaris. I fa una recomanació clara: “S’ha de consultar l’atenció primària davant un símptoma nou, com un dolor, pèrdues de sang o una tos que no se’n va. Amb tot el que està passant, la població ha pogut minimitzar una mica aquests símptomes”.

En aquesta línia, l’Hospital del Mar va posar en funcionament un telèfon directe per a consultes de sospites de càncer de mama, de manera que els professionals puguin valorar el cas el mateix dia.

Endometriosi

La recerca es manté

El doctor Tabernero es mostra per positiu pel que fa a la tasca de recerca i investigacio. S’han mantingut les xifres d’estudis clínics i fins i tot s’han presentat novetats, com el lot que el Vall d’Hebron ha estrenat aquesta setmana per diagnosticar el càncer d’endometri de manera menys invasiva. Tot i així, no descarta que la pandèmia acabi impactant en la recerca en el futur: “Si els fons competitius destinen menys recursos per dedicar-los a les malalties infeccioses, tindrà un impacte. Si la indústria es focalitza en les noves vacunes, també. Tot té un impacte. Miris on miris, els recursos són finits”.